Noii campioni mondiali au adus trofeul la Paris. Sute de mii de oameni i-au întâmpinat. VIDEO
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
S-au adunat şi duminică seară ca să sărbătorească victoria, iar acum au ieşit să-şi aplaude eroii care le-au adus cupa. Naţionala Franţei, în frunte cu Mbappe, Griezman şi Pogba, este noua campioană mondială. Fotbaliştii lui Didier Dechamps vor primi Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincţie a ţării lor, şi vor intra în istorie cu titlul câştigat.
Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a-i saluta pe Pogba, Mbappe şi Griezmann, eroii finalei pentru Franta. După defilarea pe bulevardul Champs Elysees, jucătorii lui Didier Deschamps au mers la Palatul Elysee, unde preşedintele Emmanuel Macron oferă o recepţie în onoarea lor.
Franța a devenit noua campioana mondială la fotbal. A învins duminică seară Croaţia cu 4-2 într-o finală palpitantă, la Moscova. După ce întreg campionatul mondial s-a desfăşurat pe o vreme senină, o ploaie densă s-a dezlănţuit la începutul festivităţii de premiere.
Pentru o bună bucată de timp, Vladimir Putin a fost singurul oficial protejat de umbrelă, în timp ce preşedinţii Franţei şi Croaţiei, care urcaseră pe podium ţinându-se de mână, au fost udaţi până la piele.
Dar Emmanuel Macron era atât de fericit încât nu a fost deranjat de ploaie. I-a îmbrăţişat îndelung atât pe campioni, cât şi pe fotbaliştii echipei adverse. Udă leoarcă şi extrem de emoţionată, preşedinta Croaţiei şi-a felicitat şi ea jucătorii şi i-a şters lacrimile celui mai bun jucător al turneului, Luka Modric.
Pe internet, cei care au urmărit scena s-au amuzat şi l-au ironizat pe Putin. Cineva şi-a imaginat aceste dialoguri purtat de preşedintele Rusiei cu un aghiotant.
"Domnule Putin, câte umbrele să aducem? Doar una. Nu ne-au lăsat să câştigăm, îi lăsăm să se ude până la piele!"
”Să-i dăm şi preşedintei Croaţiei o umbrelă, domnule preşedinte Putin? Nu, femeile sunt rezistente.”
Deloc deranjaţi de ploaia torenţială, noii campioni mondiali, acoperiţi de confetti, au plonjat pe gazonul îmbibat de apă. Iar toată lumea a putut să observe că purtau tricouri cu două stele- câte una pentru fiecare Cupă mondială câştigată până acum. A fost o dublă victorie pentru selecţionerul Didier Deschamps, care a câştigat Cupa atât în calitate de jucător, în 1998, cât şi ca antrenor, 20 de ani mai târziu.
Macron nu şi-a putut ţine în frâu entuziasmul pe tot parcursul meciului. Fotografiile din tribună l-au surprins debordând de bucurie la fiecare gol. La final, li s-a alăturat jucătorilor la petrecerea din vestiar, unde Benjamin Mendy și Paul Pogba l-au învăţat câteva mişcări de "dab".
Singurul episod neprevăzut al unui campionat fără incidente majore s-a petrecut la începutul celei de-a doua reprize, când trei fete şi un băiat, toţi îmbrăcaţi în haine care semănau cu vechile uniforme de miliţie, au pătruns pe teren. Acţiunea a fost revendicată de formaţia Pussy Riot care a cerut pe această cale eliberarea prizonierilor politici şi oprirea arestărilor ilegale.
Sărbătoarea în Franța a început cu ziua naţională, a continuat cu victoria din finală de duminică seară, iar luni a culminat cu sosirea eroilor şi paradă de pe Champs Elysee. Bulevardul a fost şi duminică seară plin de suporteri euforici.
Francezii au izbucnit într-un glas la fluierul final, care a făcut din Franţa campioana mondială pentru a doua oară după 20 de ani.
90.000 de suporteri au urmărit meciul pe ecrane uriaşe instalate lângă Turnul Eiffel.
"Am suferit, ne-am luptat, a fost infernal, dar suntem cei mai buni. Patru la doi! Nu mai e nimic de zis. Da! Campioni mondiali!"
"E extraordinar! Ce bine e! În sfârşit! În sfârşit! A doua cupă!"
Sărbătoarea a continuat până târziu în noapte la Arcul de Triumf, pe care au fost proiectate fotografiile jucătorilor şi tricolorul francez. Şi la New York, Empire State Building a fost colorată în albastru, alb şi roşu.
La Paris sărbătoarea a devenit pe alocuri violentă. Poliţiştii au fost atacaţi cu fumigene şi i-au împrăştiat pe petrecăreţi cu tunurile de apă. Incidente au avut loc şi la Lyon.
La Zagreb, unde mii de oameni au urmărit meciul în pieţe, entuziasmul a făcut loc treptat unui amestec de dezamăgire şi mândrie.
Croaţia a trăit înfrângerea ca pe o victorie uriaşă. Autorităţile şi presa au descris acest turneu drept cel mai mare eveniment sportiv din istoria ţării.