Noi detalii despre uciderea jurnalistei de la televiziunea Al-Jazeera
Glonţul care a ucis-o în luna mai pe jurnalista americano-palestiniană a fost trimis spre expertiză în Statele Unite, a declarat sâmbătă seara procurorul-şef palestinian Akram Al-Khatib pentru AFP.
Glonțul va fi returnat autorităților palestiniene după finalizarea expertizei. Agenţia de presă oficială palestiniană Wafa transmite că Autoritatea palestiniană nu a fost de acord ca glontele să fie trimis și în Israel pentru a fi examinat. Israelul vrea însă să demonstreze faptul că jurnalista nu a fost ucisă de un militar israelian.
Întrebat de AFP dacă glonţul a fost deja predat americanilor pentru expertiză, procurorul Akram Al-Khatib a spus că „da”, adăugând că americanii s-au angajat să-l returneze palestinienilor.
Citește și O jurnalistă de la postul de televiziune Al-Jazeera, împuşcată mortal în Cisiordania
Potrivit EFE, procurorul Al-Khatib a confirmat încă o dată că Autoritatea palestiniană a permis „ca o echipă specializată de experţi din SUA să realizeze un examen tehnic al glonţului”. De asemenea, procurorul palestinian a dezminţit informaţia conform căreia glonţul va fi predat Israelului.
Cazul jurnalistei ucisePotrivit anchetei palestiniene, jurnalista vedetă a postului arab Al Jazeera a fost ucisă de un glonţ cu calibrul de 5,56 mm. Un soldat israelian a tras cu o armă semiautomată de tip M-14.
Înaltul comisariat al ONU pentru drepturile omului a ajuns la concluzia că jurnalista a fost ucisă de un militar israelian. Armata israeliană a respins însă varianta ONU. Ministrul apărării Benny Gantz este de părere că ancheta pornită în acest caz este „fără fundament”.
După uciderea jurnalistei, autorităţile israeliene le-au cerut palestinienilor să le predea glonţul fatal. Autoritatea palestiniană a refuzat însă să predea glonţul şi a cerut recent israelienilor să le trimită arma cu care a fost ucisă jurnalista.
Moartea jurnalistei Abu Akleh a avut un impact internațional și a generat un val de indignare al opiniei publice. De mai multe săptămâni, oficiali ai administraţiei americane şi politicieni din ambele camere ale Congresului au făcut presiuni asupra autorităţilor palestiniene pentru a coopera într-o anchetă care să pună capăt speculaţiilor. Președinele american Joe Biden va avea o vizită oficială în regiune în perioada 13-14 iulie.
Sursa: AFP
Etichete: israel , Shireen Abu Akleh , jurnalisti , al-jazeera
Dată publicare: 03-07-2022 15:02