Nivelul de apă foarte scăzut al lacului Garda, Italia, șochează turiștii. „Apa nu mai era acolo” | GALERIE FOTO
Galerie foto
Lacul Garda din nordul Italiei a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată. Nivelul este atât de scăzut încât zone de roci subacvatice se pot vedea la suprafață, iar apa a ajuns la un nivel de temperatură care este resimțită doar în Marea Caraibelor, relatează euronews.com. „Am venit anul trecut, ne-a plăcut și ne-am întors anul acesta”, a spus o turistă, în timp ce stătea pe stânca albită de soare, care se extinde acum cu mult dincolo de linia obișnuită a țărmului. „Am descoperit că peisajul s-a schimbat foarte mult”, a continuat turista. „Am fost puțin șocați când am ajuns pentru că ne-am plimbat, așa cum obișnuiam, și apa nu era acolo”. Nordul Italiei se confruntă, în prezent, cu o secetă istorică din cauza schimbărilor climatice, cu o absență a precipitațiilor, dar și topirea zăpezii, pe lângă temperaturile în creștere.
Fluviul Po reprezintă cel mai mare rezervor de apă din peninsulă, o mare parte a acesteia fiind folosită de agricultoriRâurile vitale, cum ar fi Po, care trec prin inima agricolă și industrială a Italiei, au secat în condiții extreme, reducând semnificativ producția de alimente. Italia nu este singura țară din Europa, despre care experții avertizează că suferă cea mai mare secetă din ultimii 500 de ani. Multe țări europene, printre care Spania, Germania, Portugalia, Franța, Țările de Jos și Marea Britanie, se confruntă cu secete fără precedent în această vară. Asta face ca fermierii să caute soluții și determinând autoritățile să adopte măsuri de urgență. Se prevede că seceta se va agrava în Europa, ajungând să afecteze aproximativ 47% din continent. Condițiile fluviului Po, cel mai lung fluviu al Italiei, au provocat deja pierderi de miliarde de euro fermierilor din regiune, care produc 40% din alimentele Italiei. Autoritățile au încercat să compenseze lipsa ploii permițând mai multă apă din Lacul Garda să curgă în râurile locale. Cu toate acestea, luna trecută au redus suma pentru protejarea lacului și a turismului important din punct de vedere financiar. Cu 45 de metri cubi de apă pe secundă deviați către râuri, lacul se afla, vineri, la 32 de centimetri deasupra pânzei freatice, aproape de minimele record din 2003 și 2007.
„Seceta este un fapt cu care trebuie să ne confruntăm în acest an, dar sezonul turistic nu este în pericol”Primarul Gardei, Davide Bedinelli, a spus că trebuie să protejeze atât fermierii, cât și industria turistică, insistând că sezonul turistic de vară merge mai bine decât se aștepta. Turiștii, în special cei din Germania, și-au anulat călătoriile în Italia de la sfârșitul lunii iulie, în timpul celui mai recent val de caniculă din țară. „Seceta este un fapt cu care trebuie să ne confruntăm în acest an, dar sezonul turistic nu este în pericol”, a scris Bendinelli într-o postare pe Facebook din 20 iulie. Lacul pierdea doi centimetri de apă pe zi, a confirmat el.
Temperaturile din Lacul Garda sunt peste medie pentru luna august, potrivit seatemperature.org. Vineri, temperatura resimțită la nivelul apei ajunsese la aproape 26°C, în jurul aceleiași temperaturi ca media Mării Caraibelor, de 27°C. Pentru Mario Treccani, care închiriază șezlonguri și umbrele de plajă pe malul lacului, nivelurile istorice scăzute ale apei îi afectează afacerea, deoarece mai puțini oameni au nevoie de scaunele lui, pentru că, acum, există o mulțime de pietre la suprafață pe care să facă plajă. „Lacul este, de obicei, cu un metru sau mai mult de un metru mai înalt”, a spus el, arătând spre un perete mic care blochează de obicei apa de la șezlonguri. „Este puțin trist”, a spus el. „Înainte, se auzea zgomotul valurilor care se spărgeau aici. Acum, nu auzi nimic”.