Nicio zi fără proteste în Serbia, după alegeri. „Luptăm pentru ce e al nostru și vom câștiga în final”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Au trecut aproape două săptămâni de la alegerile parlamentare și locale - alegeri contestate. Și observatorii internaționali au semnalat nereguli extinse.
Între timp, nu a fost o zi fără proteste de stradă.
Purtând pancarte cu mesajele „Nu cedăm!” și „Hoții”, mii de sârbi au ieșit și ieri în stradă, la Belgrad, pentru a 14-ea zi la rând. Într-o lungă coloană, au trecut pe lângă sediul Comisiei Electorale Centrale. Apoi, s-au oprit în fața Curții Constituționale, care va decide dacă acuzațiile de fraudă electorală sunt sau nu fondate.
Protestatar: „E dreptul nostru ca cetățeni să luptăm pentru ce e al nostru și vom câștiga în final. L-am învins pe Slobodan Milosevic (fost președinte sârb), vom învinge și această copie palidă a lui, pe nume Aleksandar Vucic (actualul președinte sârb).”
Protestatar: „Oamenii au ieșit în stradă nemulțumiți de fraudarea alegerilor, confirmată de toată lumea, de observatorii internaționalii și de autoritățile competente interne.”
Protestul de ieri a fost organizat de o asociație civică independentă, care a militat în timpul campaniei electorale pentru o participare cât mai mare la vot. Liderii partidului de guvernământ spun însă că protestul pierde din avânt și că în stradă au ieșit mai puțini manifestanți decât era de așteptat - ceea ce ar fi un semnal că țara nu-și dorește pe altcineva la conducere.
Li s-a adresat manifestanților și principalul lider al opoziției, Marinika Tepic, româncă din Voivodina, care se află de două săptămâni în greva foamei. Vizibil slăbită, abia a putut să urce pe scenă.
Marinika Tepic: „Îmi pare rău, nu am nimic nou să vă spun. V-am spus deja totul - aceste alegeri trebuie anulate!"
Potrivit presei locale, ieri urma să fie transportată la spital pentru a primi îngrijiri de urgență.
Coaliţia de opoziție - denumită "Serbia împotriva violenţei" - a pierdut în fața partidului preşedintelui naționalist-populist, Aleksandar Vucic, la alegerile legislative din 17 decembrie. Diferența a fost mai mare de 22 de procente. Dar opoziția denunță presupuse fraude masive - cum ar fi că alegători sârbi din Bosnia au votat ilegal la Belgrad, sau că pe listele electorale se aflau "votanţi fictivi".