Negocieri între SUA și Rusia, la Geneva. Discuțiile s-au încheiat fără niciun rezultat
Your browser doesn't support HTML5 video.
Șefa delegației americane, a mărturisit, pur și simplu, că nu s-a lămurit dacă rușii vorbesc serios atunci când susțin că nu au de gând să atace Ucraina. Pentru observatorii occidentali, această săptămână dedicată negocierilor este vitală pentru deznodământul tensiunilor de la granița ruso-ucraineană unde Moscova a mobilizat trupe și echipamente militare. Pentru Wendy Sherman, adjuncta secretarului american de stat, discuțiile cu omologul ei rus, Serghei Riabkov, au fost "sincere și directe". Ea a recunoscut însă, că i se pare prematur să spună dacă Kremlinul ia în serios varianta diplomației.
Nic Robertson, corespondent CNN: „Rușii au repetat cât de important este pentru ei ca Ucraina să nu devină vreodată membru al NATO, iar partea americană a replicat că asta este o premisă inacceptabilă.”
Sergei Ryabkov, vice-ministrul rus de Externe: „Le-am explicat colegilor noștri (americani) că nu intenționăm să... ghilimele "atacăm Ucraina". Dar, dacă NATO va continua să desfășoare capabilități militare, în Europa, acest lucru ar necesita un răspuns militar din partea Rusiei."
Wendy Sherman, adjuncta secretarului de stat american: „Vom face tot ce trebuie pentru a descuraja Rusia să iniţieze orice acțiune care ar fi nefavorabilă Ucrainei. Dacă (ruşii) vor face acest lucru, vor exista costuri enorme, substanțiale, semnificative și cu adevărat convingătoare. Nu vom permite nimănui să blocheze politica uşilor deschise, care a fost mereu un principiu central al Alianței NATO."
Reporter: Ce ar trebui să facă rușii ca să arate că aleg calea diplomatică?
Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe: „Păi, acum au la graniță 100.000 de militari, evident, dacă-i retrag în cazărmi asta ar fi o cale certa de detensionare.”
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului: „Ce putem spune cu certitudine este că mobilizarea militară rusească de la granițe nu a scăzut. Rușii își mențin o forță considerabilă în est, în nord și chiar în sud. N-am observat schimbări majore în aceasta privință.”
Ivo Daalder, fostul ambasador al SUA la NATO: „Dacă, într-adevăr, rușii plănuiesc o invazie, atunci asta se va întâmpla în următoarele săptămâni. Pentru că iarna tancurile pot înainta ușor pe teren, mult mai ușor decât prin nămolul de la primăvară. De aceea, la capătul discuțiilor din această săptămână vom ști în ce direcție ne îndreptăm în privința Ucrainei.”