Modifica setarile cookie
Toate categoriile

NATO se înarmează masiv. Contractul de 1,1 miliarde de euro semnat de Alianță

NATO a semnat marţi un contract de 1,1 miliarde de euro (1,2 miliarde de dolari) pentru sute de mii de cartuşe de artilerie de 155 mm, dintre care unele vor fi furnizate Ucrainei după ce Kievul s-a plâns de deficitul de muniţii.

”Războiul din Ucraina a devenit o bătălie a muniţiei”, a declarat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg reporterilor, după o ceremonie de semnare la sediul Alianţei militare occidentale de la Bruxelles.

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a declarat săptămâna trecută că lipsa de muniţie, pe care a descris-o drept ”foamete de obuze”, este o mare problemă pentru trupele de la Kiev, la aproape doi ani de la invazia Rusiei.

Agenţia NATO de Sprijin şi Achiziţii (NSPA) a încheiat acordul în numele mai multor aliaţi care fie vor transmite obuzele Ucrainei, fie le vor folosi pentru a-şi reface propriile stocuri epuizate.

Primele livrări, aşteptate la sfârşitul anului 2025

Un oficial NATO a identificat cumpărătorii ca fiind Belgia, Lituania şi Spania, care s-au unit pentru a beneficia de preţurile mai mici asigurate prin cumpărarea în vrac.

Citește și
suedia nato
Parlamentul turc urmează să se pronunţe prin vot, săptămâna aceasta, asupra aderării Suediei la NATO

Contractul ar putea produce aproximativ 220.000 de cartuşe de muniţie de artilerie, primele livrări fiind aşteptate la sfârşitul anului 2025, a declarat oficialul pentru Reuters, potrivit News.ro.

Obuzele vor fi furnizate de producătorul francez de arme Nexter şi de compania germană Junghans, potrivit unei surse din industrie.

De când NATO a început un program de abordare a deficitelor din stocurile militare ale aliaţilor în iulie anul trecut, NSPA a convenit acorduri în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari (9,19 miliarde de euro), a spus Stoltenberg.

Acestea au inclus artilerie şi obuze de tancuri şi rachete de apărare aeriană Patriot.

La o întâlnire din februarie, miniştrii apărării din NATO urmează să discute alte modalităţi de a intensifica producţia industrială, pe care şeful NATO le-a descris ca fiind absolut necesare pentru a permite continuarea sprijinului occidental pentru Kiev.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult