NATO promite că va furniza Ucrainei arme grele mai moderne, dar livrările vor întârzia
Your browser doesn't support HTML5 video.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Anterior, Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că ar fi primit doar 10% din armele pe care le cere de la partenerii occidentali, pentru a face față invadatorilor.
Ucrainenii încă rezistă în zona industrială a Severodonețkului, punctul central al bătăliei Donbasului. Rusia pretinde că este gata să asigure un coridor umanitar pentru evacuarea civililor. Dar nu a oprit atacurile. Iar separatiștii pro-ruși pretind că apărătorii ucraineni sunt cei care împiedică evacuarea civililor. Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.
Rușii aruncă toate resursele pe linia frontului între Severodonețk și Bahmut.
Dar forțele ruse controlează aproape în întregime Severodonețk, în estul Ucrainei, după o lună de lupte intense care au lasat orașul din est în ruine. Și parcă devine următorul Mariupol. Peste 500 de civili, printre care câteva zeci de copii, precum și un număr neprecizat de soldați ucraineni sunt prinși în subteranele uzinei chimice Azot, unde s-au adăpostit de bombardamentele fără cruțare ale rușilor.
Rușii repetă scenariul Mariupol, privind evacuarea civililorRușii le-au cerut apărătorilor să depună armele și pretind că asigură un coridor umanitar pentru evacuarea civililor, care i-ar duce însă în teritoriul controlat de forțele ruse.
Însă, la fel ca la Mariupol, rușii nu opresc atacurile ca să permită evacuările.
Imagini dramatice difuzate de Poliţia naţională a Ucrainei au fost filmate în timpul evacuărilor din Prîvillia, la 25 de kilometri de Severodonețk. Poliţiştii îi ajutau pe civili, inclusiv vârstnici, să iasă dintr-un adăpost, când bombele au explodat în apropiere.
Zi după zi, rușii bombardează cu lansatoarele de rachete și aviația în Donbas, în ambele provincii administrative Luhansk și Donețk, reușind progrese lente dar sesizabile în regiunea industrială din est a țării vecine.
Ucrainenii ripostează cum și cât pot. În aceste imagini se vede o lovitură spectaculoasa asupra unui vehicul blindat. Probabil că muniția aflată la bord a explodat.
Între timp, o unitate pentru operațiuni speciale a ucrainenilor a plantat mine anti-tanc în regiunea Donețk pentru a întârzia măcar avansarea trupelor ruse.
Maternitate distrusă în DonețkÎn orașul Donețk, aflat de multă vreme sub controlul separtiștilor pro-ruși, un obuz a căzut inclusiv asupra unei maternități, declanșând un incendiu.
Dmitri Bessonov, directorul materinităţii din Doneţk: „Doi dintre copii se aflau în acel moment conectaţi la un ventilator de suport respirator, dar starea lor nu ne-a permis să îi deconectăm nici măcar pentru câteva minute, pentru a-i muta la subsol. Vieţile lor au fost cu adevărat în pericol”.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Avem pierderi dureroase și în regiunea Harkov, unde armata rusă încearcă să-și întărească pozițiile. Bătălia în această direcție continuă și trebuie să luptăm din greu pentru securitatea completă a Harkovului și a regiunii. Continuăm să facem presiuni asupra ocupanților din sudul Ucrainei. Scopul critic este eliberarea Hersonului și vom încerca îndeplinirea acestuia pas cu pas”.
Dar, mai ales pe fronturile din est, superioritatea artileriei ruse este netă, poate într-un raport de zece la unu.
Veteran din Legiunea Franceză: „Avem nevoie de un minim de bază pentru a evita și mai multe pierderi: artilerie, arme inteligente, radare drone și instructori care să ne învețe să le utilizăm. Am demonstrat deja că noi vom lupta până la capăt”.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Aliații s-au angajat să furnizeze în continuare echipament militar de care Ucraina are nevoie pentru a obține avantaj în luptă, inclusiv armament greu și sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune. Mă aștept ca la summitul NATO aliații să convină asupra unui pachet cuprinzător de asistență militară pentru Ucraina, care să ajute Ucraina, pe termen lung, să facă tranziția de la echipamentele din era sovietică la echipamentele moderne NATO”.
Dar e nevoie de timp. Și timpul este un lux pe care Ucraina nu și-l poate permite.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia , Ucraina , NATO , razboi in ucraina , severodonetk
Dată publicare: 15-06-2022 19:45