Proteste ale naționaliștilor după acordul semnat cu privire la numele ”Macedonia”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Astfel, țara vecină a Greciei ar urma să se numească Macedonia de Nord.
Dar compromisul e întâmpinat în continuare cu proteste în ambele țări, pentru că - și de o parte a graniței, și de cealaltă - naționaliștii denunță o lovitură la adresa identităților naționale.
Decorul a fost ca pentru o nuntă - cu un ponton pe malul unui pitoresc lac. Şi, într-adevăr, unul dintre participanţi a acceptat să-şi schimbe numele.
Premierul grec Alexis Tsipras şi cel macedonean Zoran Zaev s-au întâlnit pe malul lacului Prespa, în nordul Greciei, lângă granița cu Macedonia. Și au privit cum miniștrii lor de externe au semnat acordul prin care țara vecină Greciei ar urma să se numească Macedonia de Nord.
Disputa în privinţa numelui Macedonia durează de aproape 3 decenii şi a izbucnit după desprinderea acestei ţări de fosta Iugoslavie şi proclamarea independenţei. Atena susţine că denumirea Macedonia tine de istoria ei şi de moştenirea culturală, cu atât mai mult cu cât o provincie din nordul Greciei, unde principalul oraş e Salonic, se intitulează la fel.
Diferendul a ţinut pe loc aspiraţiile Macedoniei de a intra în NATO şi în Uniunea Europeană, pentru ca Atena a ameninţat că va face uz de dreptul său de veto.
Federica Mogherini, reprezentantul UE pentru Afaceri Internaționale: "Uniunea Europeană și doi dintre cei prezenți aici am urmărit personal acest proces, pas cu pas. Ne aflăm aici, în primul rând pentru a le mulțumi celor două părți că ne-au făcut, pe noi europenii, mândri de capacitatea de a găsi prin intermediul diplomației și al dialogului o soluție unanim câștigătoare la o dispută care durează de prea multe decenii."
Numai ca acordul mai trebuie ratificat de cele două parlamente şi supus unui referendum în Macedonia. Dar, şi acolo sunt mulţi care consideră inacceptabil compromisul în privinţa numelui ţării.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 18-06-2018 08:35