Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce s-au prăbușit atât de multe clădiri după cutremurele din Turcia și din Siria. Explicațiile unui expert în seismologie

Multe dintre clădirile care s-au prăbușit în urma cutremurelor care au lovit Turcia și Siria nu au îndeplinit normele de proiectare, potrivit unui seismolog.

Conform autorităților din Turicia, aproximativ 5.775 de clădiri s-au prăbuşit în urma cutremurelor de luni.

Mark Quigley, un profesor specializat în seismologie de la Universitatea din Melbourne, Australia, a spus în The Conversation că multe dintre clădirile moderne s-au prăbușit după ce structurile de rezistență au cedat precum „clătitele”.

Multe dintre acestea par a fi construite din beton, fără a avea o armătură seismică adecvată, spune profesorul.

„Normele de construcție din regiune sugerează că acele clădiri ar trebui să poată să reziste unor cutremure puternice (unde solul accelerează cu 30% până la 40% din gravitația normală) fără a se prăbuși”, a mai adăugat el.

Citește și
turcia tata-fiu
Imaginile durerii din Turcia. Tatăl așteaptă cu fiul de patru ani în timp ce mama copilului este căutată sub dărâmături

„Cutremurele de 7,8 și 7,5 par să fi provocat unde care se situează în intervalul de 20% până la 50% din gravitație. O parte din aceste clădiri au cedat la intensități mai mici decât prevăd normele de proiectare”, a spus Quigley.

În Turcia, în trecut, au mai fost situații similare.

În 1999, un cutremur uriaș în apropiere de Izmit a ucis aproximativ 17.000 de oameni și a distrus până la 20.000 de clădiri.

După un cutremur din 2011, în care au murit sute de oameni, Recep Tayyip Erdogan, pe atunci prim-ministrul Trurciei, a dat vina pe construcțiile deficitare pentru numărul de morți.

„Municipiile, constructorii și supraveghetorii ar trebui să vadă acum că neglijența lor echivalează cu crimă”, a spus atunci Erdogan.

„Multe dintre clădiri sunt deja construite, iar modernizarea seismică poate fi costisitoare sau nu este considerată o prioritate în comparație cu alte provocări socio-economice”, a mai explicat expertul în seismologie.

„Se poate ca aceste cutremure să fi provocat nenumărate efecte asupra mediului, cum ar fi surparea solului, sol lichefiar și alunecări de teren. Aceste efecte pot face ca multe zone să fie nesigure pentru reconstrucție, așa că eforturile de reconstrucție ar trebui să includă și decizii de planificare cu privire la ceea ce poate fi construit și unde, pentru a reduce riscurile viitoare”, a mai spus el.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult