Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mii de soldați au defilat în Moscova fluturând steaguri comuniste

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ceremonii militare au marcat, joi dimineaţă, în Piaţa Roşie, 78 de ani de la faimoasa parada militară din 1941, organizată în cursul bătăliei pentru Moscova, în plin război mondial.

În urmă cu aproape opt decenii, trupele sovietice au defilat prin fata Kremlinului, înainte de a pleca pe front să apere Moscova de nazişti.

Sub un cer mohorât, în Piaţa Roşie din Moscova, mii de soldaţi au mărşăluit în uniformele Armatei Roşii şi cu arme din epoca, şi au fluturat steagurile comuniste cu secera şi ciocanul.

Pe 7 noiembrie 1941, când se împlineau 24 de ani de la revoluţia bolşevică din 1917, Stalin a decis să organizeze o defilare militară. Şi asta în pofida faptului că Moscova era asediată de trupele germane. De altfel, Hitler alesese tocmai acea zi pentru a da asaltul final asupra capitalei sovietice. Din Piaţa Roşie soldaţii sovieticii au plecat apoi direct pe frontul situat la numai câţiva kilometri.

Nu e de mirare, aşadar, că defilarea din 1941 este socotită de specialişti drept o etapă crucială din punct de vedere psihologic în istoria celui de-al doilea război Modial. Veterani, care au participat la eveniment istoric, au admirat cu nostalgie blindatele.

Chiar dacă paradă din noiembrie nu are niciodată anvergură celei prilejuite, în mai, de Ziua Victoriei, protagoniştii au repetat până în cele mai mici detalii paşii - în timp ce pe un ecran imens rulau imagini de arhivă. Mii de ruşi au urmărit paradă din tribune.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult