Moscova denunţă atacurile americane din Yemen drept o ”escaladare” distructivă şi o ”deformare” a ONU
”Atacurile Statelor Unite în Yemen sunt un nou exemplu de deformare de către anglo-saxoni a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi al unui dispreţ total faţă de dreptul internaţional în numele unei escaladări în regiune, cu scopul de a-şi atinge obiectivele distructive”, denunţă într-o postare pe Telegram o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
China se declară, la rândul său, ”îngrijorată” de escaladarea tensiunilor la Marea Roşie.
”China este îngrijorată de scaladarea tensiunilor la Marea Roşie”, declară o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe Mao Ning şi îndeamnă ”părţile vizate să rămână calme şi să dea dovadă de reţinere, pentru a evita o extindere a conflictului”.
”Huthi poartă vina extrem de grea a escaladării regionale”, reacţionează vineri într-un comunicat Ministerul francez de Externe.
”Prin Rezoluţia 2722, Consiliul de Securitate (al ONU) a stabilit, la 10 ianuarie 2024, că exercitarea drepturilor şi libertăţilor de navigaţie trebuie să fie respectată şi că statele au, în acord cu dreptul internaţional, dreptul să reacţioneze la aceste atacuri”, subliniază quai d'Orsay.
Atacurile americano-britanice au vizat instalaţii militare în mai multe oraşe controlate de către huthi, a anunţat televiziunea acestei grupări rebele - membră a ”Axei Rezistenţei”, o coaliţie de mişcări armate ostile Israelului, înfiinţată de Iran, din care fac parte mişcrile islamiste palestiniană hamas şi libaneză Hezbollah.
Au fost vizate capitala yemenită Sanaa şi oraşul portuar Hodeida, unde corespondenţi AFP au auzit mai multe explozii, dar şi oraşele Taiz şi Saada.
Această operaţiune americano-britanică s-a desfăşurat ”cu succes”, ca un răspuns ”direct la atacuri fără precedent al huthi vizând nave internaţionale la Marea Roşie”, a anunţat preşedintele americxan Joe Biden, evocând o acţiune ”defensivă” menită să apere comerţul internaţional.