Putin, ironizat după rebeliunea Wagner. Șeful MI6: "Prigojin a început ziua ca un trădător și a fost iertat la cină"
Your browser doesn't support HTML5 video.
Asta după ce Kievul a semnalat că va încerca să continue exporturile de grâne prin Marea Neagră, chiar și în absența acordului umanitar maritim. Pe de altă parte, după trei săptămâni de absență, Evgheni Prigojin, șeful trupelor paramilitare Wagner, ar fi apărut în public în Belarus.
În imaginile încețoșate zărim un bărbat care le vorbește unor soldați în stilul caracteristic lui Prigojin: ”Ce se întâmplă pe front acum e o rușine la care nu ar trebui să luăm parte. Ar trebui să așteptăm și apoi să le arătăm ce putem. A fost luată decizia să rămânem în Belarus o vreme. În acest timp, sunt convins că vom face armata din Belarus a doua cea mai puternică din lume”.
Un militar i se adresează cu prenumele ”Evgheni Victorovici".
Cel bănuit a fi Prigojin a avut și sfaturi pentru luptătorii săi: ”Se zice că fetele din Belarus șoptesc cu încântare că au ajuns luptătorii Wagner. Aveți grijă să nu le jigniți”.
Clipul, înregistrat la o bază militară din Belarus, a fost distribuit masiv pe Telegram, de conturi pro-Prigojin. Apoi, a fost postat chiar pe canalul acestuia.
Poate fi o dovadă că termenii înțelegerii care a pus capăt marșului mercenarilor spre Moscova - încheiată între președintele Belarusului și șeful miliției Wagner- au fost puși în aplicare.
Șeful MI6 crede că Vladimir Putin se află sub o presiune internăȘi șeful serviciul de spionaj extern al Marii Britanii este de părere că Prigojin este în deplină libertate. Liderul Wagner "pluteşte", în timp ce Putin este sub presiune internă, a adăugat Richard Moore.
Richard Moore, șeful MI6: ”Dacă te uiţi la comportamentul lui Putin din acea zi, Prigojin a început ca un trădător la micul dejun, a fost iertat la cină şi două zile mai târziu a fost invitat la ceai. Există unele lucruri pe care chiar şi şeful MI6 le găseşte puţin cam greu de pătruns şi interpretat".
Pe de altă parte, sporesc tensiunile legate de exportul grânelor ucrainene, după expirarea acordului cu Rusia. Ministerul rus al Apărării a transmis că va considera navele care se îndreaptă spre Ucraina drept potenţiale transporturi de încărcături militare, şi implicit potenţiale ţinte militare.
Ce condiții pune Putin pentru continuarea exporturilor de cereale ucrainenePutin spune că de vină pentru situația actuală e ”aroganța” occidentalilor, care, prin sancțiuni, au blocat exporturile rusești de produse agricole și îngrășăminte.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: ”Am prelungit acordul iar și iar, demonstrând un munte de înțelegere, răbdare și toleranță. Dar ei (occidentalii) au cerut constant Rusiei să facă un lucru, apoi altul, să dea asta și cealaltă. A fost aroganță și imprudență. Promisiuni și vorbe goale”.
Președintele rus s-a arătat gata să prelungească înțelegerea cu mai multe condiții. Rusia vrea ca băncile și instituțiile financiare rusești să fie reconectate la sistemul bancar internațional SWIFT, de care au fost private după începerea ofensivei din Ucraina în 2022. Moscova mai cere reluarea funcționării unui gazoduct, folosit pentru a exporta amoniac, o componentă cheie a îngrășămintelor.
Moscova face presiuni, atacând constant cu rachete și drone orașul port Odesa.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Atacul asupra orașului Odesa demonstrează că ținta lor nu e doar Ucraina. Aproape un milion de tone de produse agricule se aflau în depozitele portuare atacate. În terminalul care a suferit cele mai amri pagube se aflau 60 de mii de tone de grâne, care urmau să fie livrate Chinei”.
Ucraina încearcă, la rândul ei, să găsească soluții. Kievul propune crearea unor patrule militare internaţionale în Marea Neagră, sub mandat ONU şi cu participarea unor ţări riverane Mării Negre, care să garanteze securitatea navelor ce exportă cereale ucrainene.
Sursa: Pro TV
Etichete: vladimir putin , wagner , MI6 , Evgheni Prigojin
Dată publicare: 20-07-2023 08:34