Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Moscova acuză Suedia şi Finlanda cu ”cele mai nedorite consecinţe” în cazul în care aderă la NATO

Rusia va fi nevoită să ia măsuri de securitate, dacă Suedia şi Finlanda aderă la NATO, ameninţă joi adjunctul ministrului rus de Externe Aleksandr Gruşko, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass, scrie News.ro. 

O aderare a celor două ţări nordice la blocul militar occidental va antrena ”consecinţele cele mai nedorite”, ameninţă Gruşko.

Ministrul brtanic de Externe Liz Truss i-a replicat că ”Suedia şi Finlanda sunt libere să-şi aleagă viitorul fără vreun amestec, iar Regatul Unit va susţine tot ceea ce vor hotărî”.

Pentagonul, despre ajutorul oferit Ucrainei: Este prima dată când oferim aceste tunuri calibrul 155 şi obuzele aferente  

Vladimir Putin avertizează Occidentul că vor fi consecinţe dureroase dacă renunţă la cumpărarea petrolului rusesc. De la Moscova, a venit şi o reacţie ameninţătoare faţă de o posibilă aderare la NATO a Suediei şi Finlandei.

Rusia va desfășura arme nucleare în regiune - a spus Dmitri Medevedev, unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lliderului de la Kremlin. Pe de altă parte, Statele Unite şi Uniunea Europeană s-au angajat să furnizeze Ucrainei ajutor militar de 1,3 miliarde de dolari, pentru a face faţă ofensivei ruse din Estul Ucrainei. Americanii trimit inclusiv armament greu, tunuri, ceea ce semnifică o schimbare majoră în sprijinul acordat de Washington armatei ucrainene.

Citește și
Moskva
De ce este atât de important pentru ucraineni să scufunde Moskva, nava amiral a rușilor

Statele Unite au promis un alt transport - rapid - de armament către Ucraina, în valoare de 800 de milioane de dolari, după ce presedintele Joe Biden a vorbit la telefon cu Volodimir Zelenski.

Biden a spus că va oferi forțelor ucrainene “noi capacități” în lupta împotriva invadatorilor ruși. Sunt elicoptere Mi-17de fabricatie sovietica, dar si vehicule blindate, aşanumitele drone sinucigase Switchblade, şi mai ales tunuri grele.

John Kirby, purtător de cuvânt la Pentagon: “Este pentru prima dată când oferim aceste tunuri calibrul 155 şi obuzele aferente. Este o reflectare a tipului de lupte la care se aşteaptă ucrainenii, în continuare. Au solicitat în mod special sprijin pentru guri de foc, artilerie”.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult