Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Moscova acuză Occidentul de obstrucţionarea participării sale la reuniunea ministerială de la Skopje a OSCE

Rusia a acuzat Occidentul că încearcă să-i obstrucţioneze participarea la reuniunea ministerială de la Skopje a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).  

Rusia spune că va fi boicotată de Ucraina şi de ţările baltice pentru a denunţa prezenţa şefului diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, transmite AFP.

„Vedem tentativele unei părţi a Occidentului de a face totul pentru a obstrucţiona participarea normală a ţării noastre la această reuniune', a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, într-o conferinţă de presă.

Ea a acuzat aceste ţări, pe care nu le-a numit, că ameninţă „existenţa însăşi” a OSCE, ai cărei miniştri de externe se vor întruni la Skopje, joi şi vineri, pentru reuniunea lor anuală.

Ucraina, Letonia, Estonia şi Lituania au anunţat că vor boicota evenimentul din cauza prezenţei aşteptate a lui Lavrov, după ce Bulgaria a făcut o excepţie de la sancţiunile Uniunii Europene şi a autorizat ca avionul ministrului rus să-i survoleze teritoriul pentru a ajunge în capitala Macedoniei de Nord.

Citește și
Marianna Budanova
Ucraina acuză Rusia de otrăvirea cu metale grele, „mercur şi arsenic”, a soţiei şefului GUR Kirilo Budanov

În 2022, Polonia, care organiza reuniunea ministerială a OSCE, a refuzat intrarea lui Lavrov pe teritoriul său.

În conferinţa de presă de miercuri, Maria Zaharova a spus că s-au primit numeroase solicitări de întrevederi bilaterale cu ministrul Lavrov în marja reuniunii de la Skopje.

„Pot confirma că există numeroase solicitări de întâlniri bilaterale. Vor exista întâlniri multilaterale şi sunt plănuite de asemenea întâlniri bilaterale', a spus ea, citată de Reuters.

Ministerul de Externe va furniza mai târziu detalii despre agenda lui Lavrov la Skopje, a mai indicat purtătoarea de cuvânt.

Originile OSCE datează din vremea Războiului Rece, când cele două blocuri rivale s-au înţeles să creeze o platformă de dialog între ele. Organizaţia numără în prezent 57 de state membre.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult