Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Monumente care unesc oameni. Notre Dame arată influența Bibliei asupra civilizației

Catedralele aparțin tuturor. După incendiul care a cuprins monumentul din Franța, mai multe persoane din întreaga lume s-au declarat afectate de distrugerea Catedralei Notre Dame. „Sunt ateu, dar Notre Dame este o parte din mine”.

Catedrala Notre Dame reprezintă mai mult decât relige, reprezintă îndemânarea umană, „un concurs de frumusețe” și continuitatea comunităților de-a lungul anilor.

„Învierea”( n.r. - restaurarea) catedralei înseamnă mai mult decât un simbol religios. În emisfera nordică, acest lucru este asociat cu „renașterea naturii” și vorbește despre dorința universală de a învinge moartea.

Creștinismul a început ca „o mică sectă iudaică”. Este evident pentru toți cei care au citit Noul Testament că această sectă a supraviețuit datorită credinței în Iisus.

Dar ce înseamnă „înviere”? Un trup care revine la viață este un miracol, fără îndoială, însă asta nu este totul. Ar putea fi vorba și despre „un truc”. Creștinii considerau demult că învierea lui Iisus înseamnă o „transformare a realității” și se crede că momentul ar însemna o schimbare vitală a ceea ce se întâmplă în lume.

Citește și
paste catolici
Cum a ajuns în România un spin din coroana lui Christos, salvată de la Notre Dame

Însă toate aceste lucruri au devenit esențiale culturii occidentale. Oamenii le-au tratat drept "adevărul Evangheliei", în ciuda îndoielilor pe care multe persoane le pot avea despre unele detalii.

Evangheliile nu au fost scrise ca modalități alternative de a descrie caracterul și vorbele lui Isus. Ele erau văzute ca memorii, surse de informații despre viața pământească a lui Iisus, potrivit The Guardian

Incendiul de la Notre Dame

Catedrala Notre-Dame, simbol al Parisului şi al întregii lumi creştine, a fost distrusă parţial de un incendiu devastator.

Tot acoperişul bijuteriei arhitecturale gotice este distrus, iar partea cea mai înaltă, fleşa - turla care se înalţa deasupra catedralei până la 96 de metri - s-a prăbuşit.

Primele flăcări au început să mistuie acoperişul catedralei, luni seară, după 7 şi jumătate, ora României. Focul, care s-a extins rapid, a izbucnit în mansarda catedralei gotice, după cum au precizat pompierii. Cel mai probabil, s-a declanşat la schelele instalate pe acoperişul edificiului.

Focul a înghițit apoi întregul acoperiş, în partea centrală. Cea mai veche parte a şarpantei dată din secoul al 13-lea, iar cea mai recentă - de acum mai bine de 200 de ani.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult