Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Moldova refuză să vândă Ucrainei cele șase MiG-29 ale sale ”ca să nu irite Rusia”

Moldova a refuzat să vândă Ucrainei cele șase avioane MiG-29 ale sale invocând, oficial, ”statutul de neutralitate” și, neoficial, grija de a ”nu irita Rusia”.  

Cele șase MiG-uri ale Moldovei vor rămâne să ruginească la Mărculești, după ce conducerea țării a refuzat să vândă Ucrainei aeronavele sale sovietice, scrie Timpul.

„Președintele Parlamentului a reiterat că, potrivit statutului de neutralitate al Moldovei, nu putem detașa echipament militar în alte țări”, a declarat Aurica Jardan, consiliera președintelui Parlamentului Moldovei, Igor Grosu.

Publicația Timpul susține că ”statutul de neutralitate nu interzice sub nicio formă R. Moldova să vândă MiG-urile sale Ucrainei, mai ales că Rusia nu este în război cu Ucraina, ci desfășoară o „operațiune specială”.

Ucraina cere Moldovei de la începutul războiului să-i vândă cele șase avioane

Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, a solicitat public joi Republicii Moldova cele șase MiG-uri pentru a le repara și a le oferi armatei din Ucraina, reluând astfel o solicitare adresată Chișinăului încă din primele zile ale războiului, când Kievul a rugat insistent conducerea Moldovei să-i vândă avioanele pe care aceasta oricum nu le folosește.

Citește și
Harta Rusia Republica Moldova Ucraina
Un eventual atac al Rusiei asupra R. Moldova ar putea avea loc în preajma zilei de 9 mai

Ministerul Apărării al Republicii Moldova are șase avioane de vânătoare MiG-29 la o bază aeriană din nordul țării. Potrivit datelor oficiale, toate sunt în stare de funcționare, deși se află într-o stare tehnică deplorabilă.

Chiar dacă guvernele de la Chișinău au încercat multă vreme să le vândă, ele ruginesc în continuare pe aeroportul din Mărculești.

”Neutralitatea Moldovei, o ficțiune în care cred doar unii naivi de la Chișinău”

Timpul susține că Ucraina a primit un refuz categoric din partea conducerii guvernului Republicii Moldova, care a transmis că ”nu vrem să irităm Rusia”.

Practic, R. Moldova crede că Rusia o va considera o încălcare a principiului neutralității dacă Chișinăul ar fi decis să vândă un bun pe care îl deține.

Publicația citată mai spune că ”neutralitatea R. Moldova este o ficțiune în care cred doar unii naivi din Chișinău, niciun stat nu recunoaște statutul de neutralitatea a RM, din cauza prezenței ilegale pe teritoriul său a armatei ruse”.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult