Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Modulul spaţial japonez SLIM a aselenizat cu succes pe Lună. Japonia devine a cincea ţară care face acest lucru

Your browser doesn't support HTML5 video.

Modulul spaţial japonez SLIM a aselenizat cu succes pe Lună, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Celulele solare ale modului nu produc energie, anunţă Agenţia Spaţială japoneză (JAXA), care a efectuat cu succes această operaţiune de înaltă precizie, iar o comunicare a fost stabilită, relatează AFP.

”SLIM a aselenizat pe Lună sâmbătă, la ora (locală) 0.20 (vineri, 17.20, ora României)”, a anunţat într-un comunicat Jaxa.

”Comunicaţiile au fost stabilite” după aselenizare, însă celulele solare ale modului ”nu produc energie”, a anunţat ea.

Modulul spaţial japonez SLIM a reuşit, în noaptea de vineri spre sâmbătă să aselenizeze cu o precizie neeglată, a anunţat Jaxa.

Citește și
Rie Kudan
Japonia: Laureata unui premiu literar a recunoscut că a folosit ChatGPT la scrierea cărţii

Modulul Smart Lander for Investigating Moon (SLIM), care orbita în jurul astrului nocturn de la sfârşitul lui decembrie, şi-a început coborârea cu aproximativ 20 de minute mai înainte, la o viteză de aproximativ 1.700 de metri pe secundă.

Acest modul nelocuit, de talie mică - 2,4 metri lungime, 1,7 metri lăţime şi 2,7 metri înălţime - urma nu doar să aselenieze, ci să să o facă într-o rază de 100 de metri de la ţinta sa, o rază considerată drept un grad ridicat de precizie.

Din acest motiv, misiunea a fost denumită ”Moon Sniper”.

De obicei, dispozitivele lunare aselenizează la câţiva kilometri de ţinta lor, un lucru care poate complica misiuni de explorare.

Aselenizarea este mai dificilă decât o aterizare pe asteroizi - o performanţă realizată deja, inclusiv de Jaxa -, deoarece gravitatea Lunii este mai puternică decâ pe mici corpuri cereşti.

O aselenizare cu precizie este ”o miză uriaşă”, declară AFP directoarea Astrocampusului Unitversităţii York, Emily Brunsden.

Precizia ”Sniper”-ului constituie ”un progres tehnologic uriaş, care va permite conceperea unor misiuni vizând să răspundă unor probleme de cercetare mult mai specifice”, subliniază ea.

Însă reuşirea acestei performanţe este ”excepţional de dificilă în plan tehnologic”.

”Există, în general, doar o şansă, astfel încât cea mai mică eroare poate antrena eşecul unei misiuni”, subliniază ea.

SLIM trebuia să aselenizeze într-un crater mic, cu un diametru de până în 300 de metri, denumit Shioli, în care dispozitivul să efectueze analize la sol ale rocilor despre care se crede căar proveni din mantaua lunară - structura internă a satelitului natural al Terrei, care este în continuare puţin cunoscută.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult