Mobilizarea lui Putin provoacă anarhie în Rusia. Bătaie cruntă între polițiști și recruții nervoși
Your browser doesn't support HTML5 video.
Într-o încercare disperată de a opri haosul din armata rusă, liderul de la Kremlin a semnat, sâmbătă, un decret ce prevede 10 ani de închisoare pentru cei care se predau sau refuză să lupte. Putin l-a schimbat și pe generalul responsabil cu aprovizionare armatei.
Pe plan internațional, Kremlinul dă semnale pe toate canalele că ar putea face uz inclusiv de armele atomice dacă Ucraina va continua ofensiva în regiunile ocupate după anexarea lor de către Rusia.
La Moscova, alte sute de oameni au ieșit să protesteze în centrul orașului față de mobilizarea parțială decretată de Vladimir Putin în urmă cu câteva zile. Oamenii au fost săltați imediat de forțele de ordine și duși la dube.
Proteste au avut loc și în Novosibirsk, un oraș din Siberia, unde, pentru scurt timp, localnicii au cântat și au încins o horă. Jandarmii au curățat rapid zona de manifestanți.
Și în Sankt Petersburg, cel puțin 46 de persoane au fost arestate de forțele de ordine la un miting anti-mobilizare.
Mobilizare doar cu pumni și picioareÎn acest timp, continuă mobilizarea rezerviștilor în toate regiunile Rusiei. Incidentele sunt la ordinea zilei. În orașul Omsk, o bătaie în toată regula a izbucnit între polițiști și câțiva recruți nervoși, care le-au cerut să meargă cu ei și să moară pe front.
O bătaie a izbucnit, sâmbătă, și în fața centrului de recrutare din orașul Peskov, aproape de granița cu Estonia. Mare parte din incidente sunt cauzate de consumul de alcool.
Sunt și ruși care merg la război cu zâmbetul pe buze, așa cum arată unele imagini în care apare o unitate de rezerviști, în drum spre tabăra de antrenament.
La fața locului, însă, realitatea este una cât de poate de dură. Pe internet au apărut imagini cu armele mâncate de rugină pe care le-au primit proaspeții soldați ruși.
În altă parte, niște tanchiști au primit arme la fel de ruginite, pe motiv că nu au nevoie de unele noi.
Scenele au fost surprinse în Daghestan, în sudul Federației Ruse. Jelind disperate, soții și mame fug pe lângă autobuze să-i mai zărească o dată pe cei dragi.
Deși Kremlinul a anunțat o mobilizare parțială, în care sunt chemați la război doar rezerviștii, apar tot mai multe informații că sunt încorporați studenți sau vârstnici fără pregătire militară și chiar femei. În plus, foarte mulți recruți sunt etnici minoritari din regiuni îndepărtate, probabil și pentru a diminua impactul în marile orașe.
Mongolia face apel la minoritățile etnice din RusiaDe altfel, președintele Federației Mondiale a Mongolilor a făcut apel la minoritățile etnice din Rusia, inclusiv buriați, calmuci și tuvani, să se refugieze în Mongolia ca să scape de război.
Elbegdorj Tsakhia, președintele Federației Mondiale a Mongolilor: „Noi, mongolii, vă primim cu brațele și inimile deschise! Iar celor obligați să participe la războiul lui Putin, le transmit: nu-i împușcați pe frații și surorile voastre ucrainene, nici pe copii și bătrâni! Nu le nimiciți libertatea! Ucraina are dreptul să existe!”.
În regiunile ocupate de ruși din Estul Ucrainei continuă așa-zisele referendumuri care ar trebui să ofere pretextul pentru alipirea teritoriilor separatiste la Federația Rusă. Pentru a înlesni votarea, echipe de voluntari însoțiți de soldați s-au deplasat cu urne mobile din casă în casă și au amplasat centre de votare ad-hoc în scări de bloc sau chiar pe stradă.
Potrivit unei publicații rusești, Moscova plănuiește să impună legea marțială dacă Ucraina continuă să atace teritoriile pe care Rusia vrea să le anexeze ilegal. Iar ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat ieri că toate legile, doctrinele și strategiile Federației Ruse se aplică la întregul său teritoriu. Lavrov a mai promis protecție totală pentru orice regiune care va fi anexată de Rusia.