Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ministrul Apărării de la Kiev: Planurile pentru contraofensivă sunt în ultima etapă. Ce spune Casa Albă despre Rusia

Your browser doesn't support HTML5 video.

Planurile pentru lansarea contraofensivei sunt în ultima etapă, a declarat ministrul Apărării de la Kiev.

Pe de altă parte, oficialii de la Casa Albă spun că Rusia și-a epuizat rezervele de muniție și de militari, iar în ultimele cinci luni a pierdut pe front peste 20.000 dintre soldați, o mare parte în bătălia pentru Bahmut.

Luptele pentru acest oraș devastat din est rămân punctul central al războiului.

În ultimele ore, în Bahmut, soldații ucraineni i-au alungat pe ruși din unele cartiere, dar, cu toate astea, situația rămâne "destul de complicată", a precizat comandantul forțelor terestre ucrainene.

Orașul este asediat de luni de zile, în mare parte de gruparea paramilitară Wagner. Cel care o conduce, Evgheni Prigojin, a făcut un nou apel către Moscova pentru armament. Susține că soldații săi au nevoie de cel puțin 300 de tone de obuze de artilerie pe zi, pentru a continua asaltul asupra orașului din estul Ucrainei.

Citește și
papa francisc
Papa Francisc spune că Vaticanul este implicat într-o misiune secretă de pace în Ucraina

„300 de tone pe zi înseamnă 10 containere de marfă. Nu e așa mult, dar nu ni se dă mai mult de o treime din această cantitate”, a spus Prigojin în timp ce inspecta cutii cu arme într-un depozit din Soledar, la nord-est de Bahmut.

Fondatorul Wagner s-a plâns în repetate rânduri de lipsa de sprijin din partea Kremlinului, în special privind aprovizionarea cu muniție.

Situația e la limită și în tabăra opusă.

Michael Clarke, analist militar: „În prezent, (ucrainenii) folosesc sistemul de rachete S-300, din epoca sovietică, dar folosesc aproape 200 de rachete pe lună și riscă să rămână fără muniție. Vor primi acest sistem de rachete Patriot, din Polonia, dar va mai trece o perioadă până când va putea fi utilizat, pentru că e nevoie de o instruire și e costisitor. În plus, cred că rușii au o strategie: vor să îi atace pe ucraineni astfel încât să îi determine să folosească cât mai multă muniție, pentru că știu că au resurse mai limitate decât ale lor, în ciuda sancțiunilor”.

Un tun britanic este încărcat cu un proiectil de răzbunare - pe obuz au scris "Pentru RAHNAR", numele de război al unui comandant ucis în luptă.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene spunea că pe "drumul vieții" - spre Chasiv Yar, următorul oraș din zonă - este încă posibilă aprovizionarea apărătorilor Bahmutului cu alimente, muniții și medicamente.

Ucrainenii fac tot posibilul să-și scoată soldații răniți din acest iad.

În ultimele luni, Moscova și-a concentrat ofensiva asupra regiunii Donbas, în special asupra orașului Bahmut, dar operațiunea a eșuat, susține administrația de la Washington.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate al SUA: „Rusia și-a epuizat rezervele de muniție și de militari. Din decembrie până în prezent estimăm că Rusia a înregistrat peste 100.000 de victime, dintre care peste 20.000 de militari au fost uciși pe front. Aproape jumătate dintre ei erau soldați Wagner”.

Cu ofensiva masivă pe care ucrainenii ar putea s-o pornească poate până la jumătatea lunii, eventuale negocieri par de neconceput, în acest moment.

Deși, după vizita în Ungaria, Papa Francisc a spus că Vaticanul este implicat într-o misiune secretă pentru un plan de pace în Ucraina, un oficial de la Kiev a respins afirmațiile Suveranului Pontif.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult