Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ministerul britanic al Apărării: Iran a devenit unul dintre principalii susţinători militari ai Rusiei

Sprijinul Iranului pentru armata rusă va creşte probabil în următoarele luni, iar Moscova va oferi probabil Teheranului în schimb un nivel "fără precedent" de suport militar.  

Aceasta este concluzia Ministerului britanic al Apărării în evaluarea zilinică pe care o face războiului din Ucraina.

Acest punct de vedere pe care Londra l-a transmis, vineri, şi prin vocea ambasadorului său la ONU, potrivit News.ro, care citează Reuters.

În cea mai recentă actualizare a informaţiilor pe care le are, Ministerul britanic al Apărării spune că Iranul a devenit unul dintre principalii susţinători militari ai Rusiei, iar Moscova încearcă acum să obţină mai multe arme, inclusiv sute de rachete balistice. În schimb, este foarte probabil ca Rusia să ofere Iranului un nivel fără precedent de sprijin militar şi tehnic de natură să transforme relaţia lor în domeniul apărării.

Ministerul consideră că este foarte probabil ca Rusia să fi folosit deja o mare parte din stocul său de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune SS-26 Iskander, care pot transporta un focos de 500 kg până la 500 km. Dacă Rusia reuşeşte să achiziţioneze un număr mare de rachete balistice iraniene, le va folosi probabil pentru a-şi continua şi extinde campania de lovituri împotriva infrastructurii critice a Ucrainei.

Citește și
Bilanțul deceselor după două luni de manifestații în Iran. Cifra oficială e 200, dar numărul morților ar fi mai mare
The Guardian: Forţele iraniene trag în feţele şi organele genitale ale protestatarelor, spun medicii

Rusia încearcă să obţină mai multe arme de la Iran, inclusiv sute de rachete balistice, şi oferă în schimb Teheranului un nivel fără precedent de sprijin militar şi tehnic, a declarat vineri şi ambasadorul britanic la ONU, Barbara Woodward.

Începând din luna august, Iranul a transferat sute de drone Rusiei, care le-a folosit pentru a "ucide civili şi a ţinti ilegal infrastructura civilă" din Ucraina, a declarat Woodward, citată de Reuters.

"Rusia încearcă acum să obţină mai multe arme, inclusiv sute de rachete balistice", a declarat Woodward reporterilor.

"În schimb, Rusia oferă Iranului un nivel fără precedent de sprijin militar şi tehnic. Suntem îngrijoraţi de faptul că Rusia intenţionează să furnizeze Iranului componente militare mai avansate, ceea ce va permite Iranului să îşi consolideze capacitatea de înarmare", a mai spus ea.

Pe de altă parte, Marea Britanie este "aproape sigură că Rusia caută să se aprovizioneze cu armament din Coreea de Nord (şi) din alte state aflate sub sancţiuni, în timp ce stocurile proprii se diminuează în mod simţitor", a mai spus ambasadoarea.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, spune că Moscova a respins deja "în numeroase ocazii" acuzaţiile potrivit cărora Rusia primeşte echipamente militare din partea Iranului. "Complexul militar industrial din Rusia poate funcţiona perfect şi nu are nevoie de ajutorul nimănui, în timp ce industria militară ucraineană nu există practic şi este asistată de industria occidentală", a declarat el.

Naţiunile Unite examinează "informaţiile disponibile" cu privire la acuzaţiile potrivit cărora Iranul a furnizat drone Rusiei, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-un raport prezentat la începutul acestei săptămâni, în condiţiile în care se confruntă cu presiuni occidentale de a trimite experţi în Ucraina pentru a inspecta dronele doborâte. Rusia susţine însă că nu există un mandat pentru ca Guterres să trimită experţi ONU în Ucraina pentru a investiga originea dronelor. Guterres a declarat în ultimul raport că transferul de drone sau rachete balistice - cu o rază de acţiune de peste 300 km - din Iran către o altă ţară ar necesita aprobarea prealabilă a Consiliului de Securitate.

În schimb, Rusia a solicitat vineri o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema armelor furnizate Ucrainei, despre care Rusia susţine că ar cădea "în mâinile bandiţilor şi teroriştilor" în alte părţi din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult