Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Protestatarii din Ungaria, însoțiți de politicienii din opoziție. Mesajul Guvernului

Your browser doesn't support HTML5 video.

Protestatarii unguri menţin presiunea asupra lui Viktor Orban. 10.000 de oameni au ieşit duminică seară pe străzi, în Budapesta, în al patrulea şi cel mai amplu protest din ultima săptămână.

Câțiva deputați ai opoziției au vrut să citească în direct la televiziunea publică revendicările mulțimii. Însă au fost scoși cu forța din clădire. Protestele sunt organizate de opoziţie, organizații studențești și sindicate, în timp ce Guvernul susține că sunt coordonate de miliardarul George Soros, un adversar declarat al premierului Orban.

Protestatari cu lumânări aprinse în mâini şi purtând drapele ale Ungariei şi ale Uniunii Europene au mărşăluit de la Piaţa Eroilor până în faţa parlamentului ungar. Acolo au aprins fumigene şi au ridicat în aer telefoanele aprinse.

”Totul a început după 2010, când guvernul a început să ia economiile oamenilor, mă refer la fondurile private de pensie. Apoi a continuat cu restructurarea presei din Ungaria. La acel moment, nimeni nu a crezut că ziarele vor fi din nou închise în Ungaria secolului 21”, spune un protestatar.

Îndemnul izolat de a merge la televiziunea naţională s-a transformat rapid într-o scandare unanimă. Iar protestatarii au făcut drumul de 7 kilometri până la sediul postului public, unde au ajuns la ora 21.

Citește și
inflatie
România e din nou țara din UE în care prețurile s-au scumpit cel mai mult

Mulţimea a scandat paşnic, dar n-au lipsit nici îmbrâncelile ori momentele de tensiune, când forţele de ordine au folosit spray-uri cu piper.

În mulţime se aflau şi politicieni din opoziţie, care au cerut ca solicitările lor să fie citite pe post şi au încercat să intre în clădire. I-au întâmpinat însă uşi ferecate şi paznicii care primiseră ordin să-i gonească.

Cei care nu s-au retras de bunăvoie au fost târâți fără menajamente afară.

Noua lege ungară a muncii le permite angajatorilor să pretindă anual 400 de ore suplimentare de muncă şi să amâne plata lor până la 3 ani. De asemenea, Parlamentul a votat legea privind stabilirea unor noi tribunale administrative, care vor gestiona chestiuni sensibile precum legea electorală şi dosare de corupţie. Aceste instanțe vor răspunde doar în faţa Guvernului.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult