Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Scene haotice. Mii de migranți au luat cu asalt un gard care separă Maroc de Spania. Peste 100 au reușit să intre în Europa

În jur de 2.000 de migranți au luat cu asalt un gard înalt care sigilează enclava nord-africană Melilla din Spania.

Zeci au reușit să treacă din Maroc după o încăierare violentă de două ore cu ofițerii de frontieră, potrivit autorităților spaniole, citate de Reuters.

Melilla și Ceuta, o a doua enclavă spaniolă aflată tot pe coasta de nord a Africii, au devenit, în ultimul deceniu, un magnet pentru migranții în mare parte sub-sahariani care încearcă să intre în Europa.

 

Cum a început încercarea migranților de a trece din Maroc în enclava Melilla a Spaniei

Încercarea de vineri a cauzat rănirea a 49 de polițiști spanioli și 57 de migranți, potrivit autorităților din Spania. Totul a început în jurul orei 6.40 dimineața ora locală, în ciuda rezistenței arătate de forțele de securitate marocane.

 

Citește și
Spania NATO migratie ilegala
„Există ameninţări grave asupra flancului sudic”. Spania va cere NATO să ofere aceeași atenție migrației ca actelor teroriste

În jurul orei 8.40 dimineața, peste 500 de migranți au început să intre în Melilla, sărind peste acoperișul unui punct de control de frontieră după tăierea gardului cu un tăietor de șuruburi, potrivit unor reprezentanți guvernamentali din Madrid.

Cei mai mulți au fost forțați să se retragă, dar în jur de 130 de bărbați au reușit să ajungă în enclavă și erau procesați la centrul de primire pentru imigranți, potrivit sursei citate.

Evenimentul a fost prima incursiune semnificativă de la mijlocul lunii martie, când Spania a adoptat o atitudine pro-Rabat asupra Saharei de Vest, un teritoriu revendicat de Maroc, dar unde o mișcare de independență susținută de Algeria cere înființarea unui stat suveran.

Intrările de migranți în Melilla și Ceuta s-au triplat în 2022

Înainte de această schimbare, intrările de imigranți în cele două enclave s-au triplat în 2022 în comparație cu aceeași perioadă din 2021.

La jumătatea anului 2021, până la 8.000 de oameni au înotat în Ceuta sau s-au cățărat peste gardul său timp de câteva zile, profitând de ridicarea aparentă a unei plase de securitate de pe partea marocană a graniței, în urma unui conflict diplomatic bilateral.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult