Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Micul stat NATO care a găsit posibilitatea de a înarma masiv Ucraina, cu un milion de obuze și rachete Grad

Un stat NATO care se învecinează cu Rusia a găsit posibilitatea de a achiziționa un alt lot de muniție pentru armata ucraineană în valoare de câteva miliarde de euro. Furnizorii sunt din țări non-europene.

Estonia are posibilitatea de a achiziționa obuze și rachete în valoare de două până la trei miliarde de euro pentru armata ucraineană. Însă, acest lucru va fi posibil dacă aliații vor furniza fonduri, notează RBC-Ukraine.

Mai exact, pachetul de arme pentru Ucraina ar consta în circa un milion de obuze și rachete Grad.

Ministrul estonian al Apărării, Hanno Pevkur, a declarat că a vorbit deja despre această posibilitate la o reuniune a aliaților la baza militară Ramstein din 19 martie. Potrivit acestuia, Estonia ar putea obține aceste muniții în principal din țări non-europene.

Propunerea Estoniei, separată de inițiativa UE

"Din păcate, nu pot preciza. În multe cazuri, vânzătorul însuși nu dorește să fie cunoscut. Având în vedere că comenzile includ atât obuze de 155 mm, cât și de 152 mm, Rusia caută în mod activ furnizori la nivel global și prin intermediul Belarusului [155 mm sunt utilizate de sistemele de artilerie ale NATO, iar armata rusă folosește obuze de 152 mm - n.r.]. Există un fel de cursă contra cronometru pentru a vedea cine le poate asigura primul", a spus el.

Citește și
papa francisc
Papa Francisc, în Piața Sf. Petru. Politicienii "să se oprească puţin şi să încerce să negocieze" pacea

De asemenea, el a explicat că această idee a Estoniei este separată de inițiativa UE de a furniza Ucrainei un milion de obuze.

"Aceasta este o chestiune separată. Această cantitate este fie produsă, fie luată din depozitele țărilor din Uniunea Europeană. Aproximativ o treime din această cantitate a fost făcută. Partea rămasă este de aproximativ 600.000-700.000 de cartușe. Țările Uniunii Europene s-au angajat să aprovizioneze Ucraina cu 1,1 milioane de obuze până la sfârșitul acestui an", a subliniat el, potrivit sursei citate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult