Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Meteorologii din SUA sunt amenințați cu moartea, după ce Donald Trump și adepții săi au spus că uraganele pot fi controlate

Meteorologii care urmăresc evoluția uraganului Milton în SUA au fost ținta unui potop de teorii ale conspirației, conform cărora aceștia ar controla vremea.

De asemenea, potrivit The Guardian, aceștia au fost ținta unor abuzuri și chiar amenințări cu moartea, în contextul unui val de dezinformări fără precedent, după ce două uragane majore au lovit SUA.

O serie de falsuri și amenințări au fost vehiculate în cele două săptămâni de când uraganul Helene a lovit șase state din SUA, provocând mai multe sute de decese, urmat miercuri de uraganul Milton, care s-a abătut asupra Floridei.

Dimensiunea dezinformării, care a fost alimentată de Donald Trump și de adepții săi, a fost de așa natură încât a împiedicat capacitatea de a ajuta comunitățile afectate de uragane, potrivit șefului Agenției federale pentru gestionarea situațiilor de urgență (Fema).

Katie Nickolaou, meteorolog din Michigan, a declarat că ea și colegii ei au fost victimele ale acestor conspirații, primind mesaje care susțineau că există uragane de categoria 6 (care, de fapt, nu există), și că meteorologii sau guvernul creează și dirijează uraganele (ceea ce este fals) și chiar că oamenii de știință ar trebui uciși, iar echipamentele radar ar trebui demolate.

Citește și
Urganaul Milton a ucis cel puțin 16 oameni în Florida. Mărturia unui român care s-a aflat în calea dezastrului
Uraganul Milton a ucis cel puțin 16 oameni în Florida. Mărturia unui român care s-a aflat în calea dezastrului

"Nu am mai văzut niciodată o furtună care să stârnească atât de multă dezinformare, am stins peste tot focare de informații eronate", a declarat Nickolaou.

"Au fost o grămadă de oameni care au spus că eu am creat și dirijat uraganul, sunt oameni care presupun că noi controlăm vremea. A trebuit să precizez că un uragan are energia a 10.000 de bombe nucleare și că nu putem spera să controlăm acest lucru. Dar s-a trecut la o retorică mai violentă, în special cu cei care spun că oamenii care l-au creat pe Milton ar trebui uciși."

O postare la adresa lui Nickolaou spunea: "Opriți respirația celor care i-au creat și a afiliaților lor".

Ce a răspuns ea: "Uciderea meteorologilor nu va opri uraganele. Nu-mi vine să cred că a trebuit să scriu asta."

”Oamenii mi-au adresat o multitudine de înjurături, oameni care mi-au spus să tac și să stau jos, oameni care cred că este în regulă să scoată radarul Doppler pentru că ei cred că acesta controlează vremea", a declarat Nickolaou.

"Mă consumă mult timp de lucru și timp liber să mă ocup de toate acestea. Este foarte obositor." - mai spune ea.

O gamă largă de dezinformări a fost răspândită, pe măsură ce vijeliile Helene și apoi Milton au luat amploare în Golful Mexic, cum ar fi afirmațiile răspândite de Trump, conform cărora Fema a rămas fără bani pentru supraviețuitorii uraganelor, deoarece aceștia au fost dați imigranților ilegali - mai precizează The Guardian.

Amenințările violente au devenit, de asemenea, frecvente, cu postări pe TikTok, Facebook și X (cunoscut anterior ca Twitter), susținând că lucrătorii Fema ar trebui să fie bătuți sau "arestați sau împușcați sau spânzurați la vedere".

Mai aberant, mai mulți dintre cei mai apropiați aliați ai lui Trump au afirmat fără temei că guvernul federal controlează cumva uraganele.

"Uraganul Helene a fost un ATENTAT cauzat de manipularea vremii", se afirmă într-un videoclip distribuit online de Michael Flynn, un fost consilier pe probleme de securitate națională al lui Trump.

"Da, pot controla vremea", a scris săptămâna trecută pe X Marjorie Taylor Greene, o congresmenă de extremă dreapta.

"Este ridicol ca cineva să mintă și să spună că nu se poate face acest lucru."

Această creștere abruptă a falsurilor a atras un răspuns tăios din partea lui Joe Biden, care l-a acuzat pe Trump pentru "avalanșa de minciuni" și i-a spus fostului președinte să "își facă o viață".

"Este mai mult decât ridicol", a spus Biden despre afirmațiile făcute în legătură cu controlul vremii. "Este atât de stupid. Trebuie să înceteze."

Deși oamenii pot înrăutăți uraganele prin arderea combustibililor fosili, creând un ocean și o atmosferă mai fierbinți care dau uraganelor mai multă energie, ei nu pot crea, controla sau dirija furtuni individuale.

De asemenea, fondul Fema de ajutor în caz de dezastru pentru comunitățile afectate de uragane este separat de banii cheltuiți pentru oferirea de adăpost migranților și nu este afectat de aceștia. Dar pentru meteorologi, experiențele din jurul lui Helene și Milton sunt doar o continuare extremă a unei tendințe în care publicul obține din ce în ce mai multe informații de la figuri extremiste online, mai degrabă decât de la experți, potrivit lui Chris Gloninger, un fost meteorolog de televiziune și climatolog care a fost amenințat pentru că a vorbit despre criza climatică în timpul prognozelor sale.

"Partidul Republican modern are o armată de oameni care se află pe rețelele de socializare, cu un număr mare de adepți, care diseminează aceste informații false", a declarat Gloninger.

"Îi văd pe foștii mei colegi primind amenințări, primesc mesaje că direcționăm uraganele către statele roșii. Este uluitor, nu am mai văzut așa ceva în niciun dezastru." - mai spune el.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult