Meta a închis sute de conturi de Facebook false și site-uri de știri care răspândeau propaganda de la Kremlin
Compania care deține Facebook și Instagram a transmis că a identificat și dezactivat operațiunea înainte de a reuși să câștige o audiență largă. Cu toate acestea, Facebook a spus că este cel mai mare și mai complex efort de propagandă rusesc pe care l-a găsit de la începutul invaziei, informează AP.
Operațiunea a implicat mai mult de 60 de site-uri menite să imite site-uri de știri precum cel al The Guardian în Marea Britanie și Der Spiegel, în Germania.
În locul știrilor publicate de aceste trusturi, site-urile false conțineau link-uri care promovau propaganda rusă și dezinformarea despre Ucraina. Peste 1.600 de conturi false de Facebook au fost folosite pentru a răspândi propaganda către audiența din Germania, Italia, Franța, Marea Britanie și Ucraina.
Conturile fale de social media au fost folosite pentru a răspândi link-uri către știri false sau postări pro-ruse și video pe Facebook și Instagram și, de asemenea pe platforme precum Telegram și Twitter. Rețeaua a fost activă pe toată perioada verii.
„În câteva ocazii, conținutul operațiunii a fost amplificat de paginile de Facebook ale ambasadelor Rusiei în Europa și Asia”, a declarat David Agranovich, director al Meta.
„Cred că aceasta este cea mai mare și mai complecă operațiune de origine rusească pe care am împiedicat-o de la începutul războiului din Ucraina, de la începutul acestui an”, a mai adăugat el.
Activitățile rețelei au fost observate pentru prima dată de reporterii de investigație din Germania. Când Meta și-a început investigația, a constatat că multe dintre conturile false au fost deja eliminate de sistemele automate ale Facebook. Mii de oameni urmăreau paginile de Facebook ale rețelei când acestea au fost dezactivate la începutul acestui an.
Cercetătorii au spus că nu pot atribui direct rețeaua guvernului rus. Dar Agranovich a remarcat rolul jucat de diplomații ruși și a spus că operațiunea s-a bazat pe niște tactici sofisticate, inclusiv utilizarea mai multor limbi și site-uri web atent construite.
De când a început războiul în februarie, Kremlinul a folosit dezinformarea online și teoriile conspirației în efortul de a slăbi sprijinul internațional pentru Ucraina.
Platformele de socializare și guvernele europene au încercat să înăbușe propaganda și dezinformarea Kremlinului, doar pentru a vedea că Rusia își schimbă tacticile.