Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mesajul pe care SUA l-au transmis în secret Iranului înaintea atentatului în care au murit cel puțin 90 de oameni

SUA au atenţionat în secret Iranul asupra ameninţării unui atac înainte de dublul atentat sinucigaş revendicat de gruparea Stat Islamic la Kerman, pe 3 ianuarie, atac care a făcut circa 90 de morţi.  

Înainte de acest atac, guvernul american „a furnizat Iranului o avertizare în privat asupra unei ameninţări teroriste în interiorul frontierelor iraniene", a spus acest responsabil care a vrut să rămână anonim.

Nu s-a precizat nici când a fost adresat acest mesaj Iranului, nici pe ce canal de comunicare, nici de către cine.

Dublul atentat sinucigaş a avut loc la Kerman în sudul Iranului în timpul unei ceremonii comemorative lângă mormântul generalului Qassem Soleimani, fostul arhitect al operaţiunilor militare iraniene în Orientul Mijlociu, ucis în ianuarie 2020 într-un atac american în Irak.

În total, circa 90 de oameni au murit atunci, printre care femei şi copii, potrivit autorităţilor iraniene.

Citește și
Joe Biden
Eșec pentru SUA. Biden admite că loviturile lansate asupra rebelilor Houthi nu au descurajat atacurile din Marea Roşie

Responsabilul american a invocat politica „de lungă dată" a guvernelor americane succesive menită să prevină alte guverne vizate în caz de ameninţare cu atacuri teroriste.

„Noi furnizăm aceste avertismente pentru că nu vrem să vedem vieţi nevinovate curmate în aceste atacuri teroriste", a subliniat responsabilul american.

SUA, care nu întreţin relaţii diplomatice cu Teheranul, acuză Iranul că susţine terorismul în lume prin intermediul unor grupări apropiate precum Hamasul palestinian, Hezbollahul libanez sau rebelii yemeniţi houthi şi grupări armate pro-Iran în Irak.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult