Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mesajul ferm al Kievului: Ucraina nu va recunoaște niciodată independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk

Ucraina nu va recunoaște niciodată independența Republicii Populare Donețk și a Republicii Populare Lugansk, a căror suveranitate a fost recunoscută de Rusia, a declarat, marți, ministrul ucrainean de Externe.

"Marți, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a trecut la recunoașterea a două bucăți de pământ ucrainean ca entități independente. Ucraina nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată această absurditate, și nici lumea nu o va recunoaște", a declarat Dmitri Kuleba în cadrul unei conferințe de presă comune cu secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit TASS.

Dmitri Kuleba a adăugat că, prin recunoașterea independenței Republicii Populare Donețk și a Republicii Populare Luhansk, Rusia și-ar fi recunoscut, în mod presupus, responsabilitatea pentru conflictul militar din Ucraina.

Kievul cere SUA un program similar cu „Lend-Lease”

Ministrul ucrainean de Externe Dmitri Kuleba a propus Washingtonului un program asemănător cu cel de "Lend-Lease" (Legea de împrumut și închiriere) din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a spus ministrul ucrainean. "Am avut astăzi (n.r.- miercuri) o discuție concentrată cu secretarul Blinken despre măsurile de protecție a Ucrainei și despre rezistența noastră multidimensională”.

„Una dintre propunerile pe care le-am înaintat miercuri este conceperea unui program similar cu Lend-Lease implementat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a sprijini Ucraina”, a declarat ministrul de externe, adăugând că acest program "va contribui la asigurarea sustenabilității și va îmbunătăți eficiența în consolidarea capacității Ucrainei de a se apăra".

Citește și
tanc, tancuri
Criza din Ucraina. 3 scenarii pe care le-ar putea aplica Putin, dintre care unul e de ”coșmar”
Cum a apărut programul „Land-Lease”

Legea de împrumut și închiriere (Lend-Lease Act) a fost o lege promulgată de Franklin Delano Roosevelt în timpul celui de-al Doilea Război Mondial la 11 martie 1941, care dispunea vânzarea, închirierea sau împrumutarea oricărei categorii de mijloace militare tuturor țărilor a căror apărare era socotită vitală pentru apărarea Statelor Unite. Această lege a îngăduit țării să devină „arsenalul democrațiilor”.

În timpul războiului, Statele Unite i-au furnizat Uniunii Sovietice mii de avioane, tancuri și camioane precum și milioane de tone de bunuri de consum ca parte a programului Lend-Lease. Acestea au fost vitale pentru supraviețuirea Uniunii Sovietice, se arată pe Wikipedia.

Chiar înainte ca Statele Unite să intre în cel de-al Doilea Război Mondial, în decembrie 1941, America a trimis arme și echipamente Uniunii Sovietice pentru a o ajuta să învingă invazia nazistă. Cu o valoare totală de 11,3 miliarde de dolari, sau 180 de miliarde de dolari în moneda de astăzi, Legea de împrumut și leasing a Statelor Unite a furnizat Uniunii Sovietice bunuri necesare între 1941 și 1945, în sprijinul a ceea ce Stalin i-a descris lui Roosevelt ca fiind "lupta enormă și dificilă împotriva inamicului comun - hitlerismul însetat de sânge", se arată pe site-ul Ambasadei SUA în Rusia.

- 400.000 de jeep-uri și camioane - 14.000 de avioane - 8.000 de tractoare - 13.000 de tancuri - 1,5 milioane de pături - 15 milioane de perechi de cizme de armată - 107.000 de tone de bumbac - 2,7 milioane de tone de produse petroliere - 4,5 milioane de tone de alimente

Autoritățile ucrainene nu intenționează să evacueze orașul Mariupol și Harkovul

Autoritățile ucrainene sunt pregătite pentru soluționarea diplomatică a conflictului din Donbass, precum și pentru un război împotriva Rusiei, despre care Kievul sugerează că amenință Ucraina, potrivit lui Kuleba. "Avem două planuri. Planul A este de a utiliza toate instrumentele diplomației pentru a descuraja Rusia și a preveni o nouă escaladare. Iar dacă acest lucru eșuează, planul B este să luptăm pentru fiecare centimetru din pământul nostru, fiecare oraș și fiecare sat. Să luptăm până când vom învinge, bineînțeles", a spus el.

Acestea fiind spuse, autoritățile ucrainene nu intenționează să evacueze orașul Mariupol din Donbas sau Harkovul de lângă granița cu Rusia, a precizat ministrul de Externe.

La 21 februarie, președintele rus Vladimir Putin a recunoscut suveranitatea RPD și RPL (Republicile Populare Donețk și Lugansk). Ulterior, au fost semnate acorduri de prietenie, cooperare și asistență reciprocă cu liderii acestora. Putin a însărcinat Ministerul rus de Externe să stabilească relații diplomatice cu RPD și RPL, iar Ministerul rus al Apărării a fost însărcinat să asigure menținerea păcii pe teritoriile acestora.

Peskov: Rusia nu reprezintă o amenințare pentru nimeni

Îngrijorările legate de presupusele pregătiri ale Moscovei pentru o invazie în Ucraina au fost anunțate tot mai des în Occident și la Kiev în ultima vreme. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a catalogat aceste declarații drept o escaladare nefondată a tensiunilor, subliniind că Rusia nu reprezintă o amenințare pentru nimeni.

În același timp, secretarul de presă al Kremlinului nu a exclus unele posibile provocări pentru a justifica astfel de afirmații și a avertizat că încercările de a rezolva conflictul ucrainean prin forță vor avea consecințe extrem de grave.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult