Medic, despre coronavirus: "E ca un înger al morţii". SUA alocă miliarde de $ pentru combaterea virusului
Your browser doesn't support HTML5 video.
În Marea Britanie s-a înregistrat primul deces și sunt 115 bolnavi confirmați.
În Statele Unite, guvernatorul Californiei a declarat stare de urgență după ce o primă persoană a murit acolo. În statul Washington, în schimb, într-un azil au pierit cel puțin șapte persoane în vârstă.
În Europa, cele mai multe decese sunt în Italia: 148. Și cazurile de infectare sunt în creștere: aproape 3.900.
Germania, Franța și Spania au și ele sute de pacienți.
Decizie fără precedent în Italia
În centrul Romei şi în cetatea Vatican, locuri de obicei înţesate de turişti, străzile sunt aproape pustii. Acolo unde există totuşi expoziţii încă deschise, oamenii sunt sfătuiţi să păstreze o distanță de un metru între ei.
Patricia, Scuderie del Quirinale: "Le cerem vizitatorilor să menţină această distanţă din motive de siguranţă. Această mică atenţie înseamnă că îşi trăiesc ziua mai liniştit, pot să viziteze expoziţia şi sunt mai senini."
Cinematografele şi teatrele sunt închise până pe 15 martie. La fel şi şcolile şi universităţile - 8,4 milioane de elevi şi studenţi rămân acasă. Măsura a generat critici, dar autorităţile spun că este binevenită.
Franco Locatelli, preşedintele Consiliului de Sănătate din Italia: "Excludem ideea că această măsură ar fi una inutilă, noi am spus că e dificil de estimat în acest moment care va fi impactul. Este un sacrificiu util şi trebuie să-l facem."
Lorenzo Romano, bunic: "Pentru că mama lor lucrează, îi aducem pe toţi la noi acasă, la masă, sau la cumnatul meu, depinde de zi."
Primul deces în Marea Britanie
Marea Britanie a anunţat, joi seară, primul deces: o femeie de 70 de ani, cu probleme medicale mai vechi. Oficialii iau măsuri ca să oprească răspândirea virusului.
Boris Johnson, premierul Marii Britanii: "Pentru moment, aşa cum merg lucrurile, cel mai bun lucru pe care îl putem face e să ne spălăm pe mâini. E ca două versuri din imnul naţional sau din "La Mulţi Ani": apă fierbinte, săpun."
8,3 miliarde de dolari, alocate de SUA pentru combaterea virusului
Într-o şedinţă istorică, Congresul american a aprobat cu un singur vot împotrivă fonduri în valoare de 8,3 miliarde de dolari pentru combaterea coronavirusului. În Statele Unite, numărul bolnavilor este în creştere. Cei mai afectaţi, spun specialiştii, sunt vârstnicii.
Dr. Peter Hotez, Baylor College of Medicine: "Priviţi ce-a făcut acest virus în azilul acela de bătrâni din Kirkland, Washington. A trecut prin el ca un tren. A provocat cel puţin şapte decese într-un azil cu aproximativ 100 de persoane. E ca un înger al morţii pentru persoanele în vârstă."
În plus, incă o navă de croazieră a intrat în carantină în largul coastelor americane. Este vorba despre un vas cu aproape 3.500 de oameni la bord. Alerta a fost declanşată după ce unul dintre foştii pasageri a murit din cauza coronavirusului, în California.
Stocurile de echipamente de protecţie, aproape epuizate
Pe plan mondial, stocurile de echipamente de protecţie sunt aproape epuizate. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a expediat până acum zeci de tone de materiale spre ţările sărace, inclusiv către Coreea de Nord şi Yemen.
Robert Blanchard, director în cadrul OMS: "Pur şi simplu nu avem suficiente provizii pentru toată lumea în acest moment, dar sperăm că, odată ce cresc capacităţile de producţie, vom putea completa stocurile."
În Orientul Mijlociu, autorităţile au decis să închidă oraşul Betleem şi câteva localităţi din împrejurimi, după identificarea mai multor pacienţi infectaţi în regiune.
Sursa: Pro TV
Etichete: SUA , Marea Britanie , italia , coronavirus , fonduri
Dată publicare: 06-03-2020 07:44