Măsurile luate de italieni pentru a redeschide Lombardia. Ce este „regula celor 4 D”
Noi am lansat un program pentru redeschiderea activităţilor în 4 mai", a scris pe Facebook Attilio Fontana, preşedintele acestei regiuni din nord, cea mai bogată din Italia, şi membru al Ligii, formaţiunea de extrema-dreaptă condusă de Matteo Salvini.
Italienii sunt în izolare din 9 martie şi această măsură este în vigoare până în 3 mai inclusiv. Toate activităţile neesenţiale sunt sistate până la acea dată, cu excepţia câtorva timide derogări acordate în ultimele zile, precum redeschiderea librăriilor, papetăriilor şi magazinelor de îmbrăcăminte pentru copii.
Programul Lombardiei urmează să se adapteze "noii normalităţi" care se va baza pe cei patru D: Distanţare socială, Dispozitive de securitate, precum măşti şi mănuşi, Digitalizare - telemuncă atunci când este posibil - şi Diagnostic, cu o multiplicare a testelor, continuă Fontana, potrivit Agerpres.
"Trebuie să ne mişcăm rapid, trebuie în orice caz să căutăm să repornim", a declarat în cursul dimineţii Fontana în faţa aleşilor locali, subliniind totodată că imperativul rămâne "garantarea sănătăţii concetăţenilor noştri".
Responsabilii Lombardiei au fost criticaţi pentru încetineala în luarea unor măsuri care ar fi putut permite să fie salvate vieţi, precum instaurarea zonelor roşii, unde fuseseră identificate focare de COVID-19.
Intenţia Lombardiei de a redeschide numeroase activităţi în 4 mai este destul de criticată.
Ministrul adjunct al dezvoltării economice Stefano Buffagni, membru al Mişcării 5 Stele (antisistem) a calificat-o drept "eroare". Potrivit lui, ea "riscă să alimenteze confuzia printre cetăţeni şi întreprinderi" dacă fiecare din cele 21 de regiuni italiene, care au o importantă autonomie decizională în numeroase sectoare, ia măsuri valabile doar pe teritoriul său.
"Sper că vom putea să începem în zilele următoare, din 4 mai, o reluare progresivă" a activităţilor, a insistat Fontana.
"Facem un efort uriaş pentru a combate acest virus, dar înfrângerea sa definitivă este încă departe, ea nu va avea loc decât atunci când vom avea un medicament împotriva COVID-19. Până când se va întâmpla aceasta, va trebui să ne organizăm vieţile pentru a coabita cu acest virus", a concluzionat el.
Oprirea activităţilor economice apasă greu asupra Italiei şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) prognozează o scădere a Produsului Intern Brut (PIB) de 9,1% în peninsulă în 2020.