Masacrul de la sinagoga din Ierusalimul de Est, revendicat de gruparea Hamas: Șapte persoane au murit în atacul armat
Your browser doesn't support HTML5 video.
UPDATE. Incidentul sângeros a fost revendicat de gruparea Hamas.
Cel puțin șapte persoane au fost ucise și 10 rănite în atacul armat care a avut loc în apropierea unei sinagogi din Ierusalim.
Atacul a avut loc în timp ce mai mulți credincioșii participau la slujba de Sabat, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului.
Situaţia s-a înrăutăţit în zonă după ce mai mulți palestinieni au murit în ciocnirile cu soldaţii israelieni, la Jenin, un oraș din nordul Cisiordaniei.
Operaţiunea din acest oraș a vizat capturarea mai multor membri ai grupării Jihadul Islamic, au anunțat autoritățile israeliene.
Teroristul a fost împușcat după atacAtacul a avut loc în timpul rugăciunilor de şabat, transmite AFP. Autorul atacului a fost identificat și împușcat de autorități.
„Şapte oameni nevinovaţi au fost masacraţi de atacator, un palestinian de 21 de ani rezident în Ierusalimul de Est, care a deschis focul în stradă în jurul orelor 20.15 (18.15 GMT)”, a raportat poliţia.
Este „unul din cele mai grave atacuri pe care le-am suferit în ultimii ani", a declarat presei şeful poliţiei israeliene, Kobi Shabtai.
Potrivit poliţiei, teroristul a fost împușcat şi declarat mort, după o urmărire cu maşina şi un schimb de focuri cu poliţişti.
„L-am văzut pe terorist sosind cu maşina. S-a oprit în mijlocul intersecţiei, a deschis focul din maşina lui şi a continuat să tragă în oamenii care se apropiau să-i ajute pe cei căzuţi”, a declarat pentru AFP Shalom Borohov, un frizer de 48 de ani care locuieşte lângă sinagogă.
În total au fost identificate zece victime lovite de gloanţe, printre care un bărbat de 70 de ani şi un adolescent de 14 ani.
Masacrul a avut loc în cartierul Neve Yaakov, colonizat de evrei în Ierusalimul de Est, parte a Oraşului Sfânt anexată de Israel, pe fondul apelurilor internaţionale de a preveni o nouă escaladare după 36 de ore de violenţă în Cisiordania, Fâşia Gaza şi Israel, şi în seara Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
„Este deosebit de josnic faptul că acest atac s-a produs asupra unui lăcaş de cult şi [în această] zi de comemorare a genocidului evreilor de către nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”, a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU Antonio Guterres.
Atacul a fost urmat de manifestări în Ramallah şi în Fâşia Gaza, numeroşi rezidenţi fluturând drapeluri palestiniene.
La locul tragediei, zeci de israelieni l-au întâmpinat pe premierul Benjamin Netanyahu strigând "Moarte arabilor!".
Într-un discurs televizat, premierul Benjamin Netanyahu le-a cerut israelienilor să nu îşi facă dreptate singuri, ci să se bazeze pe armată şi pe poliţie.
„Atacul de la Ierusalim este o reacţie firească la crimele ocupaţiei (israeliene) împotriva poporului nostru palestinian", a declarat Hazem Qassem, purtătorul de cuvânt al mişcării islamiste palestiniene Hamas.
Atentatul, condamnat la nivel internaționalAtentatul a fost condamnat de preşedintele american, Joe Biden, care i-a telefonat premierului israelian pentru a-l asigura de „angajamentul neclintit al Statelor Unite faţă de securitatea Israelului".
Joe Biden a criticat atacul terorist, numindu-l drept un „atac împotriva lumii civilizate", potrivit unui comunicat al Casei Albe.
„Este absolut oribil. Condamnăm în cei mai puternici termeni acest atac, aparent de tip terorist. Angajamentul nostru pentru securitatea Israelului rămâne ferm şi suntem în contact direct cu partenerii noştri israelieni. Suntem solidari cu poporul israelian", a declarat Vedant Patel, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, citat de site-ul Ynetnews.com.
Șeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, urmează să ajungă, duminică, în Egipt, apoi luni şi marţi la Ierusalim şi Ramallah.
În timpul acestui turneu în Orientul Mijlociu, Blinken va discuta despre „măsurile care trebuie luate pentru o diminuare a tensiunilor”.
Și Franța a condamnat „atacul terorist îngrozitor" din Ierusalimul de Est, în timp ce Italia l-a catalogat drept „un atac terorist laş".
Ambasadorul Finlandei în Israel, Kirsikka Lehto-Asikainen, s-a arătat „şocată şi profund întristată de vestea despre atacul din Neve Yaakov Ierusalim”.
„Gândurile mele sunt la victime şi la cei apropiaţi. Condamn cu fermitate violenţa şi terorismul”, a spus ambasadorul Finlandei în Israel.
Ambasada Lituaniei în Israel a transmis că este „îngrozită” de atacul terorist de la Ierusalim de Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului: „Condoleanţe familiilor victimelor. Trebuie făcut totul pentru a opri escaladarea în continuare a violenţei”.
Ministrul Afacerilor Externe şi Ministrul Apărării al Irlandei: „Condamn ferm atacul şocant de la Ierusalim, care a dus la multiple morţi. Terorismul şi violenţa nu sunt niciodată justificate. Solicit tuturor părţilor să se abţină de la acţiuni care ar duce la noi violenţe. Gânduri şi simpatie victimelor şi familiilor acestora”.
Şi Emiratele Arabe Unite au exprimat condoleanţe guvernului Israelului şi a catalogat atacul drept p „crimă odioasă”.
Prim-ministrul Marii Britanii a transmis: „Lăcaşurile de cult ar trebui să fie sanctuare – îmi pare rău să aud despre atacul îngrozitor de la o sinagogă din Ierusalim. În numele tuturor londonezilor, îmi transmit cele mai profunde simpatii”.