Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mary Ellis, „eroina” care a lucrat ca pilot în al Doilea Război Mondial, a murit la 101 ani

Mary Ellis, una dintre ultimele femei pilot care au luptat în al Doilea Război Mondial, a murit joi la vârsta de 101 ani.

Descrisă drept „pionieră” și „eroină”, Ellis a efectuat mii de ore de zbor, transportând pe liniile frontului peste 1.000 de aparate de zbor, în calitate de membră a Serviciului de Transport Auxiliar (ATA).

La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, femeilor nu le era permis să piloteze aeronave militare, dar situația s-a schimbat în 1940. Astfel, ea a decis să se înroleze în 1941, după ce a auzit la radio un anunț că se căutau femei pilot, informează The Independent și CNN.

Mary Ellis, născută Wilkins, s-a născut într-o familie de fermieri din Brize Norton, Oxfordshire, în 1919 și a învățat să piloteze la un club aviatic din zonă.

Citește și
florin rotaru
Pilotul care a murit după ce s-a prăbușit cu un MIG la Fetești avea 36 de ani și 2 copii

După ce a fost adimsă în ATA, ea s-a antrenat la Școala de Aviație Centrală, iar până la finalul răboiului a efectuat peste 1.100 ore de zbor. A fost una dintre cele 168 de femei pilot, dintr-un efectiv total de 1.320 de piloţi, care au servit în ATA.

Într-un interviu acordat în luna aprile, ea a povestit: „Când am mers să preiau primul avion, un bărbat care mă ajuta cu parașuta m-a întrebat câte aeronave de acel tip am mai pilotat. Am spus că este prima, iar el aproape că a murit din cauza șocului și a căzut din avion”, informează CNN.

După ce s-a încheiat războiul, Ellis s-a întors în localitatea de origine și a continuat să se ocupe de agricultură, până în 1950, când s-a mutat pe Insula Wight, unde a fost managerul Aeroportului Sandown până în 1970.

În 1961, s-a căsătorit cu pilotul Don Ellis şi au locuit împreună în apropiere de aeroport până la moartea acestuia, în 2009.

La începutul lui 2018, Mary Ellis a fost desemnată cetățean de onoare al Insulei Wight, fiind descrisă de președintele consiliului local, Dave Stewart, drept „o eroină naţională, internaţională şi a insulei''.

După moartea sa, doar trei femei pilot care au servit în al Doilea Război Mondial mai sunt în viață, în Marea Britanie.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult