Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mărturisirile copiilor jihadiști. Cum erau folosiți de către militanții ISIS

Zeci de copii au dezvăluit ce i-a forțat să se alăture grupării Stat Islamic. În 2014, când militanții au preluat conducerea mai multor regiuni din Irak, mii de școli au fost închise, iar copiii au fost forțați să se alăture ISIS.

Minorii erau trimiși în misiuni sinucigașe sau erau folosiți drept soldați, spioni și promotori ai mesajului jihadiștilor. Mai mulți adolescenți au recunoscut că s-au alăturat grupului din cauza fricii sau au fost motivați de promisiunea că vor câștiga mulți bani. De asemenea, există și cazuri în care s-au încris voluntar în organizația teroristă, crezând în ideologiile ISIS.

După ce au ajuns pe mâinile autorităților irakiene, copiii au fost torturați, legați și bătuți fiind, de multe ori, forțați să mărturisească crime pe care nu le-au comis. Mulți dintre ei nu avuseseră niciodată legătură cu ISIS.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a intervievat zeci de copii deţinuţi în prezent sau care au fost deţinuţi de guvernul federal şi forţele de securitate în regiunea autonomă Kurdistanul irakian.

Potrivit HRW, mulţi băieţi au fost arestaţi pe baza unor dovezi insuficiente, în tabere sau la puncte de control.

Citește și
Ultimii jihadişti ISIS, printre care copii şi invalizi, dau bătălia finală
Ultimii jihadişti ISIS, printre care copii şi invalizi, dau bătălia finală. GALERIE FOTO

Ei au fost apoi bătuţi, supuşi la şocuri electrice, fără dreptul de a-şi vedea rudele sau de a obţine asistenţă juridică şi au fost forţaţi să mărturisească sub tortură, se arată în raportul difuzat de HRW.

''M-au bătut cu tuburi din plastic. Ei au spus că trebuie să spun că sunt cu SI, aşa că am dat din cap'', a afirmat un băiat de 14 ani reţinut de forţele de securitate kurde.

În timp ce SI a recrutat şi îndoctrinat mulţi copii, majoritatea celor care au fost intervievaţi de HRW au declarat că nu au luptat niciodată alături de jihadişti, scrie Agerpres.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!a 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult