Mărturiile unui soldat croat, eliberat din captivitatea rușilor. „M-au bătut atât de tare încât mi-am pierdut cunoștința”
Soldat de profesie, Vjekoslav Prebeg a spus că a mers la Kiev, în decembrie 2019, pentru că dorea să ajute Ucraina în războiul său din est împotriva separatiștilor pro-ruși, iar, ulterior, s-a înscris pentru a se alătura armatei ucrainene, în mai 2020.
Batalionul său se afla în prima linie de atac când invazia rusă, pe care Moscova o descrie drept o „operațiune militară specială”, a început pe 24 februarie.
Depășiți din punct de vedere numeric și tehnic, au fost forțați să se retragă. O lună mai târziu, în timpul luptei din apropierea orașului Mariupol, el a fost capturat de soldații ruși, care l-au dus la sediul unității lor, într-o cazarmă pustie a armatei.
„Nu mai am puterea să repet așa ceva”„Când am ajuns acolo, m-au scos din mașină. Capul meu era acoperit cu un fel de geantă. Am fost imediat lovit în cap, mi-au spart nasul și atunci a început interogatoriul brutal”, a declarat el pentru Reuters.
Tratamentul violent s-a încheiat când a intervenit un comandant de unitate, a mai declarat bărbatul. Apoi, și-a petrecut noaptea într-un garaj cu alți prizonieri de război, legați la ochi, înainte de a fi transferat în regiunea Donețk, controlată de Rusia.
„Ei (gărzile) își încărcau în mod constant armele și îmi puneau un cuțit pe diferite părți ale corpului, picioarelor, gâtului, stomacului, mai ales pentru că eram străin și îmi spuneau tot timpul „ești un mercenar”, a mai spus fostul prizonier. Spuneau „să-l aruncăm și să-l omorâm și vom spune că a încercat să scape, pentru ce avem nevoie de el?. La un moment dat, m-au bătut atât de tare încât mi-am pierdut cunoștința”.
Organizația Națiunilor Unite a declarat, în septembrie, că are dovezi că unii prizonieri de război au fost supuși torturii și relelor tratamente care ar putea echivala cu crime de război.
Rusia neagă tortura sau alte forme de maltratare a prizonierilor de război. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii cu privire la acuzațiile lui Prebeg de maltratare din partea soldaților ruși.
După ce i s-a spus că va trebui să petreacă mai mult de trei ani în închisoare, Prebeg a fost eliberat după cinci luni, într-un schimb de prizonieri, împreună cu alți aproape 300, inclusiv străini.
„Am 40 de ani și pentru mine a fost o experiență fizică foarte grea și nu mai am puterea să repet așa ceva”.
Sursa: Reuters
Etichete: Rusia , Ucraina , razboi , schimb de prizonieri
Dată publicare: 21-10-2022 21:30