Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mărturiile unui fost soldat Wagner, după ce a luptat pe front împotriva Ucrainei. „Un iad total. Frica pune stăpânire pe ei”

Un fost deținut recrutat de Grupul Wagner pentru a lupta împotriva Ucrainei a descris o imagine sumbră a vieții de pe linia întâi, într-un interviu acordat celor de la Reuters.

Dmitri Yermakov, în vârstă de 38 de ani, un răufăcător care s-a alăturat grupului Wagner, după ce a ispășit o sentință de 14 ani, a declarat că luptătorii au fost întâmpinați de „cadavre sfâșiate în bucăți” când au ajuns pe front.

Mărturiile soldatului Wagner

Yermakov a descris ultima sa zi pe front ca fiind „un iad total”.

„Și ce fac ei? Unii dintre ei vomită, unii dintre ei plâng, iar alții nu vor să iasă din tranșee. Frica pune stăpânire pe ei”, a spus Iermakov.

Rusia a suferit pierderi substanțiale în Ucraina și s-a confruntat cu probleme legate de efectivele de militari, chiar și după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare militară parțială în septembrie. În fața acestor probleme de personal, Rusia a apelat la infamul grup de mercenari Wagner pentru ajutor. Wagner a recrutat mii de prizonieri pentru luptă, promițându-le grațieri în schimbul serviciului lor, scrie Business Insider.

Citește și
wagner
Mercenarii Wagner s-au fotografiat fix în același loc în care Zelenski s-a pozat cu trupele ucrainene din Bahmut

Numeroase documente au indicat faptul că deținuții recrutați de Wagner au primit o pregătire redusă sau chiar inexistentă înainte de a fi trimiși în luptă, iar consecințele au fost adesea fatale. Reuters a vorbit cu cinci foști deținuți care au spus că au fost pregătiți aproximativ două-trei săptămâni, înainte de a fi trimiși la luptă, o perioadă de timp remarcabil de scurtă în comparație cu alte armate convenționale.

Evgheni Prigojin, fondatorul Grupului Wagner, a susținut într-o declarație pentru Reuters că Wagner a fost „probabil cea mai experimentată armată care există în prezent în lume”.

Wagner a folosit prizonierii de pe linia frontului din Ucraina drept „carne de tun”, potrivit Casei Albe, care a declarat luna trecută că grupul de mercenari a suferit „peste 30.000 de pierderi, inclusiv aproximativ 9.000 de morți”. Marea majoritate a luptătorilor wagnerieni care au fost uciși în Ucraina erau condamnați, potrivit serviciilor de informații americane.

Grupul de mercenari a jucat un rol central în lupta costisitoare a Rusiei pentru a cuceri Bahmut, un oraș din estul Ucrainei cu o populație de aproximativ 70.000 de locuitori înainte de război. Bătălia pentru Bakhmut s-a dovedit a fi cea mai lungă de până acum în război, ambele părți refuzând să renunțe la oraș, în ciuda faptului că acesta nu este considerat important, din punct de vedere strategic.

Analiștii occidentali au pus sub semnul întrebării logica refuzului Ucrainei de a se retrage din Bahmut, susținând că Kievul își cheltuiește resursele pentru o cauză pierdută care nu va oferi Rusiei mai mult decât o victorie simbolică. Între timp, Kievul a argumentat că întărirea poziției sale în Bahmut merită, pentru a forța Rusia și Wagner să continue să piardă oameni și resurse valoroase.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult