Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mărturia unui britanic care a supraviețuit cutremurelor din Turcia: "Parcă ar fi avut loc un întreg război în câteva secunde"

Un dezvoltator de software britanic care a supraviețuit cutremurelor din Turcia a relatat momentele de groază pe care le-a trăit.

Timothy Whiting, 29 de ani, se afla în Antakya când cele două cutremure – primul cu magnitudinea 7,8 grade și al doilea cu magnitudinea de 7,5 grade – au lovit Turcia și Siria.

Clădiri întregi au fost puse la pământ în orașul care se învecinează cu Siria. Astfel, deși cândva era renumit pentru aleile pietruite și întortocheate, Antakya a ajuns de nerecunoscut.

Potrivit lui Whiting, străzile au fost acoperite de moloz, cioburi și fiare contorsionate. Chiar și minaretele moscheilor din oraș s-au prăbușit.

Autoritățile turce, fără reacție în primele momente de după producerea cutremurelor

Mulți oameni au fost zdrobiți în timp ce dormeau, iar britanicul vorbește acum cu furie și confuzie din cauza lipsei de implicare a autorităților locale.

Citește și
romanca cutremur turcia
O româncă stabilită în Turcia, mărturii sfâșietoare după ce a supraviețuit cutremurului: „Pereții se apropiau unul de altul”

"Am fost în oraș timp de 10 ore și nu am observat eforturi vizibile de căutare și salvare", a declarat, pentru Mirror, bărbatul.

"Parcă ar fi avut loc un întreg război în câteva secunde sau minute.

Încercam să ies pe ușă și auzeam doar zgomot peste tot. Nu puteam să văd nimic, dar eram foarte conștient de o mulțime de lucruri care se întâmplau în jurul meu.

Am ieșit din clădire și era doar o lume complet diferită de cea în care am intrat înainte", a rememorat el.

Totul părea "pur și simplu fără speranță"

Aceasta a mărturisit că familii întregi alergau pe străzi în "pijamale roz" și țipau. Oamenii încercau să se treacă prin molozul care se revărsa din toate colțurile.

"Când închid ochii și încerc să dorm, îmi apare în față o familie în pijamale", a declarat el cu ochii închiși.

La scurt timp după producerea celor două cutremure devastatoare, totul părea "pur și simplu fără speranță" în Antakya.

"Nu era nimeni în uniformă și pur și simplu nu-mi venea să cred. Blocurile cu mai multe etaje au fost făcute praf și acest lucru era într-adevăr cumplit, pentru că știai că sub fiecare clădire se aflau foarte mulți oameni", a mai spus britanicul.

Dacă Timothy Whiting a scăpat cu viață, Anas Sweid, de la organizația caritabilă britanică Care International, a murit împreună cu soția și fiica sa, după ce clădirea în are locuiau în Antakya s-a prăbușit.

În schimb, fiul lui Sweid a fost găsit în viață, iar acum este orfan.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult