Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mărturia unei tinere care s-a vaccinat împotriva Covid-19 cu serul chinezesc neaprobat. "Sunt puţin îngrijorată"

Your browser doesn't support HTML5 video.

"Am încredere în China". O spune o tânără din această țară, care s-a vaccinat împotriva coronavirusului, cu un ser încă neaprobat, înainte să revină la studii în Marea Britanie.

Aceasta povestește că a plătit cam 60 de euro pentru două doze. La fel ca ea, zeci de mii de lucrători din domeniile esenţiale, dar şi angajaţi ai companiilor chineze de stat, au primit vaccinuri experimentale înaintea unor călătorii în străinătate. În câteva oraşe, şi cu anumite restricţii, oferta a fost extinsă şi publicului general.

Evelyn Wu are 20 de ani şi studiază economia la Universitatea din Birmingham. Se află încă în China, dar are de gând să revină în Marea Britanie, peste câteva luni.

Reporter: „De ce ai făcut acest vaccin?”

Evelyn Wu: „Pentru că vreau să mă întorc în Marea Britanie în ianuarie, anul viitor. Şi cred că este mai sigur dacă mă vaccinez. Mi-au spus că este foarte sigur, chiar dacă vaccinul se află încă în faza a treia a testelor clinice.”

Citește și
vaccin
Vaccinul experimental Covid-19 al firmei Moderna ar putea fi autorizat în SUA în luna decembrie

De îndată ce a aflat că îşi poate face un vaccin anti Covid, Evelyn s-a dus la spitalul din oraşul Yongkang, în estul Chinei, pentru a se programa. După două zile, deja, i-a fost inoculat serul care speră s-o ferească de infectarea cu coronavirus

Reporter: „Ţi-au spus că este un vaccin experimental?”

Evelyn Wu: „Da.”

Reporter: „Eşti îngrijorată că ai făcut un vaccin care încă nu a fost aprobat?”

Evelyn Wu: „Da, sunt puţin îngrijorată în legătură cu această fază a treia, experimentală, pentru că mai există şi o fază a patra...”

... Când vaccinul este administrat unor pacienţi care au diferite boli grave.

Evelyn Wu: „Am simţit că eram una dintre cei pe care se fac teste, m-am simţit cumva ca un cobai.”

Tânăra a semnat un contract prin care se angajează că vaccinul i-a fost administrat pe propria răspundere. Şi a primit două doze, contra cost - echivalentul a 57 de euro.

Reporter: „Dacă te îndrepţi spre intrarea acestui spital întâlneşti mulţi chinezi care vor să fie parte a acestui, să-i spunem, studiu clinic. Pentru că acest vaccin este folosit după ce a primit un gen de aprobare de urgenţă, provizorie, de la guvernul chinez. Nu este un vaccin aprobat.”

Vaccinul respectiv anti-Covid este dezvoltat de Sinovac, o companie de biotehnologie din Beijing, care încă desfăşoară teste clinice pe voluntari în Brazilia, Turcia şi Indonezia. Şi a anunţat că va publica date preliminare după faza a treia a testelor clinice pe 3 noiembrie.

Evelyn Wu spune că nu a resimţit efecte secundare, în afară de o uşoară somnolenţă. Spitalul unde s-a vaccinat nu o monitorizează direct, dar i-a cerut să vină imediat la control dacă îi apar simptome.

Evelyn Wu: „Am încredere în China şi cred că e total sigur să fim vaccinaţi.”

În Regatul Unit sunt în faza a treia a testelor clinice trei vaccinuri experimentale anti Covid.

Între timp, guvernul britanic merge înainte cu pregătirea studiului clinic prin care 90 de voluntari sănătoşi vor fi expuşi deliberat la Covid-19, după ce primesc un vaccin împotriva coronavirusului.

Un astfel de studiu, pentru care guvernul a alocat peste 33 de milioane de lire sterline, permite o cale mai rapidă pentru testarea unui ser anti Covid, fiindcă nu mai trebuie să se aştepte îmbolnăvirea pe cale naturală.

„Siguranţa voluntarilor vă fi prioritatea numărul unu”, insistă experţii. Dar studiul încă are nevoie de aprobări care ţin de etica medicală.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult