Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Marți începe vaccinarea anti-Covid în UK. „Este începutul sfârşitului”

Your browser doesn't support HTML5 video.

În mai puțin de 24 de ore începe campania de vaccinare anti-Covid în Regatul Unit. Grav afectată de pandemie, cu peste 61.000 de decese, Marea Britanie este prima țară din lume care a autorizat serul Pfizer-Biontech.

Au apărut deja primele imagini cu dozele de ser anti-Covid Pfizer-BioNTech aduse la un spital din sudul Angliei, înaintea începerii campaniei de imunizare din sudul Londrei. Dozele au fost scoase din cutiile de transport cu gheaţă carbonică şi puse în congelatoare speciale, unde sunt păstrate la minus 70, minus 80 de grade Celsius.

Începând de mâine, primii vaccinaţi vor fi vârstnicii de peste 80 de ani, angajaţii din domeniul medical, precum şi rezidenţii şi personalul căminelor de îngrijire.

Louise Coughlan, farmacistă Croydon Health Services: "E un lucru incredibil. Evident, nu le pot ține în mână, pentru că trebuie să fie păstrate la temperaturi de minus 70 de grade Celsius, dar să știu că sunt aici, iar noi suntem printre primele ţări care primesc acest vaccin este uimitor. Sunt foarte mândră de acest lucru."

Numai că, dincolo de entuziasmul începutului campaniei de vaccinare, cei mai mulţi din grupele prioritare nu vor fi injectaţi până la sfârşitul anului, recunosc autorităţile.

Citește și
Brexit
Încercare de ultim moment pentru un acord post-Brexit între Marea Britanie și UE

Regina, care are 94 de ani şi soţul ei, prinţul consort Philip, de 99 de ani, vor primi serul împotriva coronavirusului Pfizer Biontech "în săptămânile următoare", pentru că intră în categoria prioritară de vârstă şi nu în virtutea unui tratament preferenţial. Însă, membrii cei mai în vârstă ai familiei regale ţin să facă publică această vaccinare, pentru a încuraja cât mai mulţi oameni să se imunizeze.

Prof. Stephen Powis, NHS: "Se simte că este începutul sfârşitului. Însă, desigur, este un maraton, nu un sprint. Vor trece mai multe luni până când vor fi vaccinaţi toţi cei care au nevoie."

Fiecare britanic care va fi vaccinat anti-Covid urmează să primească un "card de imunizare", care atestă că a primit serul. Însă nu e clar, deocamdată, dacă aceste carduri vor fi utilizate ca un fel de "paşaport" care să asigure călătorii fără restricţii, sau, eventual, o scutire de mască.

Între timp, în Rusia, dozele de vaccin Sputnik au fost transportate în diferite regiuni ale ţării, după ce campania de vaccinare anti-Covid a început la Moscova, în week-end-ul trecut. Personalul medical, profesorii, dar şi militarii sunt printre primii inoculaţi cu serul rusesc. Însă studiile clinice nu au fost finalizate.

Guvernul de la Budapesta a anunţat că între 3.000 şi 5.000 de persoane ar putea participa, în Ungaria, la studiile clinice ale vaccinului împotriva coronavirusului dezvoltat în Rusia. Ungaria intenționează să realizeze studii clinice și - posibil - chiar să producă vaccinul rusesc, un pas fără precedent pentru un stat din Uniunea Europeană. Şi încă o sursă de tensiune cu Bruxelles-ul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult