Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Marea Britanie va împrumuta o sumă record în acest an, din cauza pandemiei de coronavirus

Marea Britanie va împrumuta o sumă record de aproape 400 de miliarde de lire sterline în acest an, din cauza pandemiei de coronavirus.

Marea Britanie va împrumuta în acest an o sumă record de aproape 400 de miliarde de lire sterline, pentru a acoperi impactul uriaş al pandemiei de coronavirus, a declarat miercuri ministrul de Finanţe Rishi Sunak, care ia primele măsuri pentru a compensa cel mai mare deficit bugetar al ţării pe timp de pace, transmite Reuters.

A şasea mare economie a lumii se va contracta cu 11,3% în 2020, cel mai mult de la „Marele Îngheţ” din 1709. În 2021, economia va recupera mai puţin de jumătate din această pierdere, a afirmat Sunak la prezentarea planului de cheltuieli pentru anul următor, transmite News.ro.

„Urgenţa de sănătate nu s-a încheiat, iar urgenţa economică abia a început”, a spus Sunak, promiţând mai mulţi bani pentru sănătate, infrastructură, apărare şi combaterea şomajului.

Autoritatea de supraveghere a bugetului estimează că împrumuturile vor fi de 394 de miliarde de lire în anul fiscal 2020/2021, care a început în aprilie, uşor mai ridicate faţă de nivelul anticipat în august.

Citește și
Unul dintre cele mai bune sisteme medicale din lume abia mai face față pandemiei. Spania și Marea Britanie ies din carantină
În timp ce Germania abia mai face față pandemiei, Spania și Marea Britanie ies din carantină

La un nivel de 19% din PIB, deficitul bugetar va fi aproape dublu faţă de nivelul atins după criza financiară, pentru care a fost nevoie de restriţionarea cheltuielilor timp de 10 ani pentru a fi recuperat.

Sunak a anunţat reducerea ajutoarelor destinate străinătăţii şi o îngheţare a salariilor pentru mulţi angajaţi din sectorul public.

Cu toate acestea, este de aşteptat ca Sunak să recurgă şi la majorări de taxe pentru a compensa acest deficit.

Marea Britanie este afectată mai grav de noul coronavirus decât majoritatea ţărilor europene, cu un număr de decese de aproape 56.000.

Costul măsurilor de combatere a coronavirusului este de 280 de miliarde de lire în acest an, peste estimarea anterioară de circa 200 de miliarde de lire.

Impactul economic pe termen lung este evaluat la circa 3% din PIB.

Şomajul ar urma să urce de la 4,8% în prezent la 7,5%.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult