Modifica setarile cookie
Toate categoriile

BREXIT: Marea Britanie, pregătită să accepte un acord după modelul celui dintre UE și Canada

Ministrul de externe britanic a precizat că, pentru a se rezolva problema Brexitului, Regatul Unit ar putea accepta un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană precum cel pe care aceasta îl are deja cu Canada, relatează The Independent.

În acelaşi timp, Jeremy Hunt, ministrul de externe, a mai precizat că Guvernul este, în continuare, concentrat pe aşa-numitul plan Chequers, care este puternic susţinut de prim-ministrul Theresa May.

Semnat în 2016 între UE și Canada, principala prevedere a Acordului Economic şi Comercial Comprehensiv (CETA) este eliminarea a 98% din taxele vamale pe produsele comercializate între părţile semnatare.

Declaraţiile lui Jeremy Hunt vin la câteva zile la o nouă sesiune de negocieri eşuate între Regatul Unit şi Uniunea Europeană cu privire la planul Chequers. De altfel, ministrul nu s-a dat în lături în a-i critică pe negociatorii Uniunii Europene, a căror poziţie a clasificat-o drept "nerezonabilă". De asemenea, a caracterizat Comisia Europeană drept "inacceptabilă" şi o "parodie".

Totodată, opinia oficialului britanic scoate, din nou, în evidenţă disensiunile din cadrul Partidului Conservator, condus de Theresa May, cu privire la Brexit.

Citește și
theresa may
Marea Britanie și UE, comparate cu doi arici. BREXIT-ul ar urma să fie fără acord

Pe măsură ce data producerii Brexitului (29 martie 2019) se apropie, prim-ministrul britanic se confruntă cu o opoziţie tot mai puternică din partea unei părţi a propriului partid.

Astfel că în momentul de față există cel puțin cinci direcţii diferite în interiorul Partidului Conservator: un Brexit fără acord, un Brexit prin care să se menţină cât mai multe legături comerciale cu Uniunea Europeană, un Brexit în care să se facă un acord de liber-schimb de tipul CETA sau chiar organizarea unui nou referendum.

Nu este nici prima oară când se vehiculează informaţia referitoare la un posibil acord între UE şi Regatul Unit de tipul CETA. În trecut, ideea fiind susţinută şi de fostul secretar pentru ieşirea din Uniunea Europeană, David Davis, precum şi de fostul ministru de externe, Boris Johnson. Amândoi sunt doi oponenţi ai modului în care Theresa May poarta negocieri cu Uniunea Europeană pe tema Brexitului.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult