Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Marea Britanie ia în considerare dublarea trupelor sale desfășurate în Țările Baltice, în cadrul NATO

Your browser doesn't support HTML5 video.

Marea Britanie ia în considerare dublarea trupelor sale desfășurate în Țările Baltice, în cadrul NATO, ca răspuns la masarea trupelor rusești la granițele Ucrainei.

„Trimitem un mesaj clar pentru Kremlin", a spus premierul Boris Johnson, care a repetat că orice incursiune rusă în Ucraina va fi urmată de sancțiuni rapide și drastice.

„Oligarhii lui Putin nu vor mai avea unde să se ascundă, în cazul unor sancțiuni extinse, dacă Rusia invadează Ucraina”, a promis șefa diplomației de la Londra.

Premierul britanic a postat o fotografie cu el însuși părând tulburat în timp ce era informat de responsabilii săi de securitate. O situație „tot mai preocupantă", a spus Boris Johnson, care i-a cerut președintelui rus să evite o "invazie nesăbuită și catastrofală" în Ucraina.

Liz Truss, șefa diplomației de la Londra: „Prioritatea numărul unu este descurajarea lui Vladimir Putin să decidă o invazie. De aceea, noi ne oferim să desfășurăm mai multe trupe în Estonia. Oferim mai mult sprijin aerian deasupra Mării Negre și furnizăm arme defensive Ucrainei, pentru a ne asigura că ei sunt în cea mai bună poziție posibilă în cazul în care Vladimir Putin ar decide o incursiune." Reporter: Va sprijini Marea Britanie rezistența Ucrainei dacă sunt invadați?

Citește și
trupe, marea britanie
Marea Britanie anunță din nou că nu își va trimite trupele în cazului unui război în Ucraina

Liz Truss, șefa diplomației de la Londra: „Nu excludem absolut nimic." Reporter: Ați exclude trimiterea de trupe NATO în Ucraina, dacă Rusia invadează?

Liz Truss, șefa diplomației de la Londra: „Nu avem planuri de desfășurare a trupelor de luptă NATO în Ucraina. Ne concentrăm pe furnizarea de sprijin."

Reporter: Putem vedea trupe britanice pe teren? Excludeți, sau există o posibilitate?

Liz Truss, șefa diplomației de la Londra: „Este foarte puțin probabil."

În privința sancțiunilor...

Liz Truss, șefa diplomației de la Londra: „(Ce) căutăm să facem este să extindem acea (legislație de sancțiuni), astfel încât orice companie de interes pentru Kremlin și pentru regimul din Rusia să poată fi vizată, iar oligarhii lui Putin să nu aibă unde să se ascundă."

Gazoductul Nord Stream, construit de Rusia pe sub Marea Baltică, pentru a aduce gaze naturale direct în Germania, ocolind Ucraina, ar putea rămâne cu robinetul închis, dacă Putin decide să atace Ucraina.

Liz Truss, șefa diplomației de la Londra: „Cel mai important lucru este apărarea libertății și democrației, mai important decât aspectele financiare imediate. Și nu este valabil doar pentru Marea Britanie, ci și pentru prietenii noștri din Germania, care acum adoptă o linie mult mai dură în ceea ce privește Nord Stream 2."

Desigur, mizăm în continuare pe diplomație, a spus chiar șefa diplomației de la Londra, care se pregătește să se întâlnească cu Serghei Lavrov. Urmează si o întrevedere între miniștrii apărării britanic și rus. Iar premierul Johnson va vorbi la telefon cu Vladimir Putin și va veni în Europa de est, zilele următoare.

Sergey Lavrov, șeful diplomației ruse: „Se pare că linia pe care ar trebui să o apere (NATO) se tot mută mai spre dreapta, mai spre est. Acum, s-a apropiat deja de Ucraina. Pentru noi, nu ușurează lucrurile. Linia lor de apărare a ajus deja prea aproape de noi."

„Ne dorim relații bune, corecte, de respect reciproc și egalitate cu Statele Unite, ca și cu orice altă țară din lume", a declarat șeful diplomației ruse, într-un interviu difuzat de televiziunea rusă. Cu toate acestea, Lavrov a subliniat că Rusia „nu dorește să rămână într-o poziție în care securitatea sa este încălcată în mod regulat".

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult