Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Manifestație a adolescenților, înăbușită cu gaze lacrimogene în Ungaria. Motivul protestelor din fața birourilor lui Orban

Poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva unor adolescenți, la o manifestație din Ungaria în fața birourilor premierului Viktor Orban. Forțele de ordine au reținut cinci persoane, anunțând apoi că au fost atacate cu bucăți de moloz.

Protestul a avut loc în continuarea unei acțiuni mai ample de miercuri faţă de o nouă lege a educaţiei care ar elimina statutul de funcţionar public al profesorilor, relatează Reuters, preluat de news.ro.

Atunci, mii de persoane au protestat faţă de legislaţia ce ar creşte semnificativ volumul de muncă al profesorilor. Protestul a fost cel mai recent dintr-o serie de demonstraţii din ultimul an pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă din educaţie.

Reprezentanții poliției au explicat că decizia de a trage cu gaze lacrimogene asupra tinerilor protestatari a fost declanşată de un grup de participanţi la miting, care au pornit apoi în marş spre birourile lui Orban, au înlăturat panourile puse în jurul unui şantier din apropiere şi au aruncat în poliţişti cu bucaţi de moloz.

Un corespondent Reuters aflat la faţa locului a relatat că poliţiştii analizau înregistrările incidentului pentru a identifica protestatarii suspectaţi de comiterea unor infracţiuni.

Citește și
protest
România, în pragul grevei generale. Sindicaliștii amenință cu proteste și chiar cu înghețarea activității

Aproape 5.000 de profesori au spus deja că îşi vor părăsi profesia dacă va intra în vigoare aşa-numita „Lege a statutului”, dar guvernul lui Orban merge mai departe cu schimbările legislative, care i-ar face pe profesori să-şi piardă din siguranţa locului de muncă. În ultimul an, profesorii au manifestat şi au intrat în grevă pentru salarii mai mari, în timp ce inflaţia din Ungaria - care depăşeşte 25% - le erodează veniturile. Salariile cadrelor didactice din Ungaria sunt deja sub media naţională şi pe penultimul loc între ţările OCDE, potrivit datelor din 2021.

Mulţi critici se referă la legea propusă ca fiind "Legea răzbunării", percepută ca o pedeapsă pentru rezistenţa de un an a profesorilor.

Aflat la putere din 2010, naţionalistul Viktor Orban a intrat în conflict cu Uniunea Europeană în ceea ce priveşte normele democratice, liderul maghiar înăsprind restricţiile asupra ONG-urilor, presei, universităţilor şi judecătorilor şi luând măsuri drastice împotriva drepturilor migranţilor şi homosexualilor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult