Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sute de irakieni furioși au luat cu asalt Parlamentul din Bagdad. Poliția a folosit gazele lacrimogene

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sute de irakieni au luat miercuri cu asalt parlamentul din Bagdad. Manifestanții sunt susținătorii unui lider șiit și denunţă candidatura la funcția de prim-ministru, propusă de tabăra politică adversă.

 

Protestatarii au pătruns în așa-numita "zonă verde", teoretic ultra-securizată, care adăposteşte instituţii guvernamentale şi ambasade. Au intrat în clădirea Parlamentului fără prea mari piedici, în condițiile în care securitatea clădirii era asigurată doar de câțiva paznici.

Mulți au urcat pe scaune și pe mese, de unde au scandat mesaje împotriva politicienilor. Abia după câteva ore au apărut și forțele de ordine care i-au escortat pe intruși în afara clădirii.

Prim-ministrul Mustafa al-Kazimi a făcut apel la manifestanţi „să se retragă imediat" din zona verde, avertizând într-un comunicat că forţele de ordine vor veghea la „protecţia instituţiilor de stat şi a misiunilor străine şi vor împiedica orice atingere la securitate şi ordine" transmite AFP, citat de Agerpres.

Citește și
Migranti Marea Neagra Romania
Zeci de migranți ilegali care se îndreptau spre țărmul românesc au fost reținuți

Odată intraţi în zona verde, manifestanţii s-au îndreptat spre Parlament, dar poliţia a tras cu gaze lacrimogene pentru a le împiedica avansul.

Protestatarii „au invadat Parlamentul", în ciuda măsurilor poliției, a declarat pentru AFP un responsabil din Ministerul de Interne care a făcut declaraţii sub acoperirea anonimatului.

„Manifestanţii au pătruns în clădirea Parlamentului", a anunţat agenţia de presă de stat INA pe contul său de Telegram.

Un corespondent al AFP în zona verde a văzut protestatari transportându-l pe unul dintre ai lor, rănit uşor după tirurile de gaze lacrimogene.

Irakul se află într-un impas politic la zece luni după alegerile legislative din octombrie 2021. Cum se întâmplă adesea, tratativele în vederea formării unui guvern şi a numirii unui prim-ministru se prelungesc la nesfârşit.

Manifestanţii de miercuri denunţă candidatura la postul de premier a lui Mohamed Shia al-Sudani, fost ministru pentru drepturile omului şi fost guvernator al provinciei în vârstă de 52 de ani.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult