Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Manevra provocatoare făcută de Rusia la granița cu un stat NATO. Rușii au acționat în secret, „la adăpostul întunericului”

Poliţiştii ruşi de frontieră au scos geamandurile de navigaţie de pe partea estoniană a râului Narva, care separă cele două ţări, au declarat joi autorităţile de la Tallinn, adăugând că vor solicita o explicaţie, precum şi returnarea echipamentelor.

Aproape jumătate din cele 50 de geamanduri plasate recent pe râul Narva pentru a marca rutele de navigaţie au fost îndepărtate în primele ore ale zilei de joi, a declarat poliţia şi poliţia de frontieră din Estonia, potrivit Reuters, citată de News.ro.

Modificările naturale ale albiei râului fac necesară refacerea anuală a rutelor de navigaţie, a precizat autoritatea, adăugând că amplasarea balizelor între Rusia şi Estonia a fost un subiect de dispută de la invazia totală a Rusiei în Ucraina în 2022.

Ministerul rus al Apărării a publicat la începutul acestei săptămâni pentru scurt timp o propunere de revizuire a frontierei maritime a Rusiei în estul Mării Baltice, dar ulterior a şters-o de pe un portal oficial după ce a creat îngrijorare în rândul membrilor NATO, inclusiv în Estonia.

Estonia, revoltată de gestul Rusiei

Nu a fost imediat clar dacă îndepărtarea geamandurilor de pe Narva a avut legătură cu planul rusesc privind frontiera din Marea Baltică.

Citește și
rusi granita finlanda
Statul vecin cu Rusia care interzice accesul rușilor pe teritoriul său. „Poliția îi poate expulza”

Ministerul estonian de Externe a declarat că a tratat îndepărtarea geamandurilor ca pe un incident provocator la frontieră şi că va cere o explicaţie, precum şi returnarea imediată a balizelor.

"Această acţiune a Rusiei, desfăşurată la adăpostul întunericului nopţii, se încadrează bine în tiparul mai larg al comportamentului provocator al Rusiei, inclusiv la graniţele sale cu vecinii", a declarat acesta.

Râul Narva porneşte dintr-un lac situat între Rusia şi Estonia şi ajunge în Golful Finlandei, parte a Mării Baltice.

Ministerul rus de Externe nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat joi că frontierele Rusiei la Marea Baltică ar trebui să fie în conformitate cu dreptul internaţional şi că activitatea Ministerului Apărării pentru clarificarea frontierei este de natură tehnică.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult