Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mai multe țări bogate subminează accesul echitabil la vaccinuri anti-Covid. Acuzațiile OMS

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a acuzat luni "unele ţări bogate că subminează" sistemul de distribuţie echitabilă a vaccinurilor anti-Covid-19, COVAX, relatează AFP.

Conform șefului OMS, unele țări insistă să abordeze direct producătorii de vaccinuri pentru a avea acces la mai multe doze.

"Unele ţări bogate se apropie în prezent de producători pentru a-şi asigura accesul la doze de vaccin suplimentare, ceea ce afectează contractele cu COVAX, iar numărul de doze alocate COVAX a fost redus din acest motiv", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei videoconferinţe cu preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier.

Sistemul COVAX a fost creat pentru a încerca să împiedice ţările bogate să monopolizeze toate dozele de vaccin care sunt încă fabricate într-o cantitate prea mică pentru a satisface cererea globală. COVAX include, de asemenea, un mecanism de finanţare care ar trebui să permită unui număr de 92 de economii cu venituri mici şi medii să aibă acces la vaccinuri.

CITEȘTE ȘI: Ambasadorul Italiei în Republica Democratică Congo, ucis într-un atac armat vizând un convoi PAM în estul ţării

 

Citește și
Vaccin
Republica Moldova va primi primele doze de vaccin anti-Covid-19 în februarie

Însă lipsa vaccinurilor arată că primele distribuţii către ţările sărace nu vor avea loc până la sfârşitul lunii, în timp ce în multe ţări bogate au început deja campaniile de vaccinare la sfârşitul anului 2020.

Răspunzând la o întrebare cu privire la angajamentele substanţiale luate de Statele Unite, Uniunea Europeană şi Germania de a creşte semnificativ contribuţia lor la COVAX, directorul general al OMS şi-a exprimat nemulţumirea.

"A avea bani nu înseamnă nimic, dacă nu-i poţi folosi pentru a cumpăra vaccinuri", a spus el.

"Şi putem livra vaccinuri ţărilor membre COVAX numai dacă ţările bogate cooperează respectând contractele încheiate în cadrul COVAX", a insistat el, îndemnând acele ţări, pe care el nu le-a numit, "să se asigure că comportamentul lor nu subminează sistemul de distribuţie monitorizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi alianţa pentru vaccinuri (Gavi)".

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a pledat, de asemenea, pentru distribuţia mai largă a vaccinurilor, din raţiuni morale, dar şi pentru că este în interesul tuturor să eradicăm rapid virusul, să prevenim ca variante, uneori mai periculoase, să nu continue să se răspândească peste tot. Însă, a recunoscut el, "guvernele au în primul rând o obligaţie faţă de populaţiile lor".

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult