Modifica setarile cookie
Toate categoriile

MAE ucrainean: Kievul nu intenționează să renunțe la candidatura sa la NATO pentru a evita un război cu Rusia

Ucraina nu intenționează să renunțe la aderarea la NATO pentru a evita un război cu Rusia, iar declarațiile ambasadorului din Marea Britanie au fost scoase din context, a transmis purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe.

„Comentariul ambasadorului Vadim Pristaiko său a fost scos din context și a indus în eroare multă lume. Poziția Ucrainei rămâne neschimbată. Obiectivul aderării la NATO este prevăzut în Constituție și nicio decizie nu îl poate încălca”, a scris pe Twitter Oleg Nikolenko.

 

„Cheia pentru noi este problema garanțiilor de securitate. Fără îndoială, cea mai bună astfel de garanție ar fi ca Alianța să accepte imediat Ucraina. Dar amenințările la adresa Ucrainei există în prezent,iar căutarea unor garanții de securitate devine o sarcină fundamentală și urgentă. În același timp, nu poate fi luată nicio decizie care să încalce Constituția Ucrainei”, a precizat el și într-o postare pe Facebook, potrivit The Guardian.

Ambasadorul Vadim Pristaiko a declarat pentru BBC că Ucraina este dispusă la "flexibilitate" în legătură cu obiectivul său de a adera la alianţa militară occidentală, aderare despre care preşedintele rus Vladimir Putin a spus că ar putea duce la un război, potrivit Agerpres.

"Am putea - mai ales fiind ameninţaţi astfel, şantajaţi cu asta şi împinşi la acest lucru", a fost citat Pristaiko, răspunzând la întrebarea dacă Kievul şi-ar putea schimba poziţia cu privire la aderarea la NATO.

Ucraina nu este membră a Alianţei nord-atlantice, dar la summitul NATO din 2008 i s-a oferit perspectiva aderării, ceea ce ar aduce alianţa condusă de SUA chiar la graniţa Rusiei, menţionează Reuters.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult