Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Macron își cere scuze pentru eșecul Franței de a opri genocidul din Rwanda

Președintele Emmanuel Macron își va cere scuze pentru eșecul Franței de a opri genocidul din Rwanda la aniversarea a 30 de ani de la dezastrul umanitar, potrivit presei franceze.

Într-un mesaj video care va fi publicat duminică pe rețelele de socializare, Macron va recunoaște că „Franța, care ar fi putut opri genocidul cu aliații săi occidentali și africani, nu a avut voința să facă acest lucru”.

Duminică se împlinesc trei decenii de la începutul genocidului din Rwanda, care a fost ucis în masă a aproximativ 800.000 de persoane, în principal membri ai minorității etnice tutsi, de către militanții hutu între aprilie și iulie 1994.

Macron a fost invitat la o ceremonie în capitala Rwandei, Kigali, care comemora aniversarea genocidului, dar nu va participa. Franța va fi reprezentată în schimb de ministrul de externe Stéphane Séjourné și de supraviețuitorul genocidului, născut în Rwanda, Hervé Berville, secretar de stat.

Genocidul a fost mult timp o sursă de tensiune între Franța și Rwanda.

Un raport comandat de guvernul ruandez și publicat în 2021 a constatat că Franța a jucat un rol „semnificativ” în „permiterea” vărsării de sânge cu sprijinul său pentru regimul din Rwanda.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult