Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Macron acuză Rusia de destabilizarea Africii: "Milițiile private efectuează răpiri și extorcări asupra populaţiilor civile''

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a acuzat, vineri, Rusia că este ''o putere de destabilizare a Africii'' şi şi-a exprimat regretul că deciziile Moscovei ''nu joacă un rol benefic pentru comunitatea internaţională'', informează Agerpres.

''Este o putere de destabilizare a Africii, cu miliţii private care efectuează răpiri, extorcări asupra populaţiilor civile'', a spus şeful statului francez, care a amintit că ''acest lucru a fost documentat de Naţiunile Unite în Republica Centrafricană în legătură cu miliţiile Wagner''.

Potrivit lui Macron, Rusia a fost pusă de Vladimir Putin ''în situaţia de a nu mai respecta dreptul internaţional, de a redeveni la baza uneia dintre singurele puteri coloniale ale secolului XXI, ducând un război de imperiu contra vecinului său, Ucraina''.

Preşedintele francez a precizat că îi va răspunde la telefon omologului său rus Vladimir Putin dacă acesta îl va contacta. ''Dacă mă sună pentru a propune ceva, voi răspunde, pentru că Franţa a fost întotdeauna o putere care facilitează şi mediază'', a spus Macron, care a precizat însă că ''reluarea dialogului nu este posibilă decât dacă există o respectare a dreptului internaţional, singurul care ne permite să trăim în pace''.

Pe de altă parte, liderul francez a lansat un apel la o ''mobilizare'' pentru a pune în practică un sistem de taxare internaţională asupra tranzacţiilor financiare, biletelor de avion şi transportului maritim în scopul finanţării luptei contra schimbărilor climatice şi sărăciei.

Citește și
emmanuel macron maia sandu
Macron anunță că Moldova va deveni membră UE. ”Este un fapt care urmează să fie îndeplinit” VIDEO

Acesta a subliniat că ''nu funcţionează taxarea internaţională într-o singură ţară'', fiind necesar ca toate statele să participe la viitorul sistem de taxare pe tranzacţiile financiare.

Macron nu a exclus total ideea unui impozit de solidaritate pe avere (ISF) la nivel mondial, pentru a finanţa lupta contra schimbărilor climatice, după ce o astfel de taxă a fost suprimată pe scară largă în Franţa.

Fondul Monetar Internaţional a anunţat joi obiectivul de realocare pentru ţările sărace a 100 de miliarde de dolari ca drepturi speciale de tragere (DST). Referitor la acest anunţ, preşedintele francez a menţionat că ţara sa va realoca 40% din drepturile sale speciale de tragere.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult