Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Luptă acerbă în Albania pentru salvarea victimelor de sub ruine. Bilanțul morților crește

Your browser doesn't support HTML5 video.

În Albania, sute de salvatori locali și străini duc o luptă titanică pentru găsirea unor eventuali supraviețuitori. În urma seismului, cu magnitudinea 6,4 pe Richter, au murit cel puțin 40 de oameni.

Mulți alții sunt dați dispăruți. Clădirile avariate sunt foarte instabile ori distruse în asemenea hal încât accesul la victime este extrem de dificil.

Rămas în poziție ghemuită sub dărâmături, un bărbat din Durres așteaptă de trei zile să fie scos la lumină.

Din păcate însă, în majoritatea zdrobitoare a cazurilor salvatorii găsesc doar trupuri neînsufleţite, iar bilanţul creşte dramatic.

Şeful echipei de români: „Este dificil, clădirea este prăbuşita totală, din păcate tot ce s-a găsit sunt persoane decedate. Aproape e lipită pardoseala de tavan, spaţiile dintre două placi sunt de 20-30 de cm, nu poţi ajunge la victime direct, trebuie să spargi, să scoţi cu găleata moloz.”

Replicile nu au încetat nici la peste 50 de ore după seismul iniţial. Echipele de televiziune au surprins una în timp ce stăteau de vorbă cu președintele kosovar Hashim Thaci.

Citește și
cross ziare
Corespondență din Albania. Povestea celor doi soți care au murit îmbrățișați în blocul prăbușit

Hashim Thaci, președintele Kosovo: „Sunt aici să ofer susținerea oamenilor din Kosovo, condoleanțe localnicilor și instituțiilor din Albania, victimelor.”

Se vorbeşte cu această ocazie de calitatea construcţiilor de aici din Albania şi iată la acest bloc care este relativ nou putem vedea în perete cum a fost construit. Cărămizile sunt poziţionate în poziţie orizontală. În mod normal, spun constructorii, cărămizile la astfel de blocuri ar fi trebuit să fie poziţionate pe verticală, aşa.

În tabăra improvizată pe stadionul din Durres aproape 2000 de oameni și-au petrecut a doua noapte în corturi sau chiar sub cerul liber.

Potrivit unui seismolog albanez, cutremurul de marţi dimineaţa ar fi fost cel mai puternic înregistrat în această ţară în ultimii 93 de ani.

Mai multe hoteluri de pe faleza oraşului Durres au fost serios afectate de seism. Dintr-unul n-a mai rămas absolut nimic.

În regiunea balcanică există activitate seismică puternică din cauza deplasării a 3 plăci tectonice: africană, eurasiatică şi adriatică.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult