Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Lukaşenko a sosit la Moscova pentru a discuta cu Putin despre prezenţa forţelor ruse în Belarus

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a sosit vineri la Moscova pentru discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin despre durata rămânerii forţelor militare ruse pe teritoriul Belarusului, după exerciţiile militare comune, conform Reuters.

Exerciţiile militare ruso-belaruse, desfăşurate în perioada 10-20 februarie, se adăugă temerilor Occidentului privind o invazie rusă în Ucraina, ţară care se învecinează la nord cu Belarus.

Rusia neagă că are vreo intenţie de a ataca Ucraina. Atât Minskul, cât şi Moscova au anunţat că forţele ruse vor părăsi teritoriul belarus după încheierea aplicaţiilor militare actuale.

Însă ulterior, discursul lui Lukaşenko a lăsat deschisă posibilitatea ca forţele ruse să rămână pentru o perioadă mai lungă în Belarus.

''Indiferent ce decizie luăm mâine, aceea va fi. Dacă luăm o decizie (privind plecarea în 24 de ore, n.red.), forţele vor pleca în 24 de ore. Dacă decidem o lună, ele vor rămâne o lună. Forţele armate vor sta atât timp cât va fi necesar'', a declarat liderul belarus pentru agenţia de presă BelTa.

Citește și
Lukaşenko
Lukașenko, acuzații dure: Statele occidentale vor să declanșeze un conflict în Ucraina, dar ele să nu lupte

De asemenea, el a spus că autorităţile de la Moscova şi Minsk au convenit ca Rusia să lase muniţie în Belarus şi că ţara sa ar putea achiziţiona echipament militar din Rusia sau pur şi simplu îl va primi drept ''cadou''.

Lidera opoziției belaruse: Lukașenko este un vasal al Moscovei

Franak Viacorka, consilier al liderei opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, l-a descris pe Aleksandr Lukaşenko drept un vasal al Moscovei. ''Vedem cum Lukaşenko predă suveranitatea belarusă'', a scris el pe Facebook.

Preşedintele SUA Joe Biden a afirmat joi că există toate indiciile că Rusia plănuieşte să invadeze Ucraina în următoarele câteva zile şi că Moscova pregăteşte un pretext pentru a justifica o invazie.

Forţele guvernamentale ucrainene şi rebelii proruşi s-au acuzat reciproc, joi şi vineri, de bombardamente şi de escaladarea situaţiei în estul Ucrainei, scena unui conflict armat început în 2014 şi soldat cu peste 14.000 de morţi şi peste 1,5 milioane de persoane strămutate.

Kremlinul l-a acuzat pe liderul de la Casa Albă de amplificarea tensiunilor şi a ameninţat cu ''măsuri tehnico-militare'' neprecizate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult