Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Lovitură pentru Vladimir Putin. China sprijină ”integritatea teritorială a Ucrainei”

Ministrul de Externe al Chinei a declarat că Ucraina are dreptul de a-și proteja suveranitatea, independența și integritatea teritorială.

Cu o invazie a Rusiei care pare din ce în ce mai iminentă, scrie Daily Express, diplomatul chinez s-a folosit de apariția sa de sâmbătă la conferința pe teme de securitate de la München pentru a-l avertiza pe Vladimir Putin să nu-și ducă la îndeplinire ambițiile expansioniste.

Wang Yi a afirmat că este dreptul Ucrainei de a-și proteja integritatea teritorială și a cerut o soluție diplomatică pentru escaladarea crizei.

”Suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie să fie protejate, deoarece acestea sunt principiile de bază în relațiile internaționale stabilite prin Constituția Națiunilor Unite.

Aceasta este și ceea ce China a susținut până acum, fără excepție în ceea ce privește Ucraina. Dacă unii oameni încă se întreabă unde se află China în această problemă, este doar o denaturare intenționată” - a declarat oficialul chinez la cea de-a 58-a Conferință de Securitate de la München într-o intervenție online, potrivit South China Morning Post.

Citește și
Rusia China
Solidaritatea ruso-chineză complică criza din Ucraina. Washingtonul este în situaţia de a gestiona un front dublu

În schimb, Wang a avertizat împotriva extinderii NATO, reiterând o poziție susținută în comun de președintele Xi Jinping și Vladimir Putin, după întâlnirea în marjele Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing în urmă cu două săptămâni.

”Războiul Rece s-a încheiat cu mult timp în urmă, iar NATO a fost un produs al acestuia. [NATO] ar trebui să facă ajustări în funcție de timp. Dacă NATO continuă să se extindă spre est, este asta favorabilă menținerii păcii și stabilității în Europa?” a mai spus Wang.

El a numit ”Acordul de la Minsk” ”singura cale de ieșire” și a îndemnat toate părțile să se unească și să rezolve criza în mod pașnic. Yi a mai spus că Ucraina nu ar trebui să fie o linie de front pentru competiția dintre marile puteri.

Acordul de la Minsk se referă la un acord diplomatic semnat în februarie 2015 în capitala Belarusului de reprezentanții Rusiei, Ucrainei, Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și liderii a două regiuni separatiste pro-ruse. Acordul a stabilit o serie de pași militari și politici, care au rămas neimplementați.

Un blocaj major a fost provocat de insistența Rusiei că ea nu face din conflict și, prin urmare, nu este obligată la nimic.

Moscova dorește, de asemenea, ca regiunile separatiste să aibă autonomie în ceea ce privește politica economică și externă - ceva ce Kievul nu va accepta așa ușor.

Lovitura Chinei la adresa Rusiei este o surpriză majoră, având în vedere că președintele Chinei Xi Jinping părea să susțină politica lui Putin în Ucraina.

Cei doi lideri s-au întâlnit la Beijing la începutul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing.

Ei au emis o declarație comună în care au solicitat Occidentului „să abandoneze abordările ideologizate ale războiului rece”.

China a spus că înțelege și sprijină „propunerile înaintate de Federația Rusă privind formarea de garanții de securitate obligatorii din punct de vedere juridic pe termen lung în Europa”.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult